Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Autós kamera beszerelés házilag vagy szakműhelyben

Autós kamera beszerelés házilag vagy szakműhelyben Autós kamera beszerelése lépésről lépésre házilag vagy autóvillamossági műhelyben.

 

Autós kamera beszerelés

Az autós kamera beszerelésének lépései:

1. Keressünk helyet a szélvédőn a kamerának, ahová helyezve nem zavarja a sofőrt és nincs előtte akadály, pl. árnyékoló festés a tükör körül.

Gyakori választás és bevált hely a középső tükör melletti, bal vagy jobb oldalt történő rögzítés. A napellenzőt hajtsd le, mielőtt felragasztod a kamerát, hogy lásd ha útban van! Általában az anyósülés előtti szélvédő terület a megfelelő választás a középső tükör magasságában.

Arra is ügyelj, hogy a belső visszapillantó tükör mögötti szenzor sziget ne lógjon a képbe. Ez előfordulhat, ha széles látószögű a kamerád. Ebben az esetben szereld a tükör alá a készüléket. WiFi kapcsolattal rendelkező kameráknál még a rögzítés fixálása előtt könnyedén ellenőrizhető a kamera képe, ha okostelefonoddal rácsatlakozol a készülékre, és az elő képen ellenőrzöd a kamera által látott képet.

2. Zsírtalanítsuk a szélvédőt és a tartókonzolba helyezett kamerát ragasszuk fel a kiválasztott helyre. Az üveg zsírtalanításához használj lehetőleg tiszta alkoholt vagy zsírtalanítót és egy tiszta rongyot. 

3. A szélvédő mentén a tápkábelt a kárpit alá rejthetjük. Ebben egy lapos csavarhúzó vagy egy tompa kenőkés, melyekre egy rongyot húzunk, nagy segítségünkre lehet. Így sem a kábelt, sem a kárpitot nem sértjük meg. A legtöbb készülékünk a célra kifejlesztett kárpit szerszámot is tartalmaz. Ha nem vagy biztos a dolgodban, kérj beszerelést tőlünk!

4. Csatlakoztassuk a kamerát a szivargyújtóba, vagy a biztosítéktáblába - utóbbiba akkor, ha parkoló üzemmódot is szeretnénk. A parkoló felvételhez szükség van tápfeszültségre a kocsi álló helyzetében is, mikor nincs ráadva a gyújtás.

A gépkocsi akkumulátor lemerülését parkoló módban az okosabb kamerák megakadályozzák, beépített feszültségőrrel rendelkeznek. Ha ilyen nincs a kamerában, javasoljuk a Power Magic Pro kiegészítőt, mellyel szabályozható, hogy a beállított érték alá ne eshessen az akku feszültsége.

A legjobb autós kamerákat ide kattintva láthatod!


Kész a beszerelés, használhatod a kamerát! 

Ha nem szeretnéd magad szerelni a készüléket, örömmel segítünk benne, rendeld meg a kamerát és kérj ajánlatot a beszerelésre, vagy írj nekünk e-mailt, melyben a kiválasztott kamera és a gépkocsi típusát, évjáratát feltétlen tüntesd fel.

 

Házilag vagy műhelyben?

A beszerelés persze csak leírva ilyen egyszerű, ahogy a fentiekben felsoroltuk a főbb mozzanatokat. Bár ha szivargyújtóból megtáplálva használjuk a kamerát - pl. szivargyújtó elosztót használva hogy maradjon egy szabad szivargyújtó csatlakozónk -, akkor valóban 5 perc alatt kész lehet a fedélzeti kamera beszerelés, működésre készen állhat az új szerzemény.

Természetesen szakműhely partnerünk is rendelkezésedre áll a nálunk vásárolt kamera beszerelésében, ahogyan országos szinten kiszállást végző, háznál vagy  munkahelyen - fedett garázsban - installáló szakértő partnerünk is.

A legegyszerűbb dolgod a "csak" első kamerát tartalmazó szettekkel lesz, ezekhez valóban nem szükséges szakértelem vagy tapasztalat, elegendő elolvasni a mellékelt használati és telepítési leírást. A kamerát fel kell tenni a szélvédőre és a tápkábelt a szivargyújtóhoz csatlakoztatni.

A hátsó kamera szerelés duál kamera esetében annyival igényel több időt és türelmet, hogy a kábelt a kárpit mellett szépen elvezetve, a kárpit és a burkolatok mögé beillesztve kell elvezetni a hátsó szélvédőig. Ehhez már nem árt némi gyakorlat, de legalábbis kalandvágy.

Hátsó autós kamera kábelének elvezetése a hátsó szélvédőhözA hátsó kamera kábele a csomagtartóban, útban a hátsó szélvédő felé

 

Az első kamera esetében a tápkábelt, a hátsó kamera kábelét és ha van, az opcionális LTE modul kábelét kell elrejteni, elhelyezni esztétikusan. Ebben a kábelvezető klipszek és a legtöbbször a készlethez mellékelt kábelrejtő szerszám lehet segítségünkre. Az alábbi kép a beszerelést félúton ábrázolja, mikor a kamera helye már fixen megvan a szélvédőn, de nincsenek még elrejtve a táp- és adatkábelek.

BlackVue autós menetrögzítő kamera LTE 4G modullal beszerelés közben lógó kábelekkel
Beszerelés közben az első szélvédő is számos kábel kanyaroghat, mielőtt elbújna a kárpit mögé.

 

Ne felejtsd el a memóriakártyát sem behelyezni a kamerába.

Ha a készülék nem ismeri fel azt, nézd meg a magyar nyelvű használati utasítást, hogyan kell formázni - pl. magával a kamerával - a kártyát, ha szükséges. Használj "endurance" jelölésű SD kártyát, mert a megbízhatóság fontosabb, mint a sebesség a kamera esetében.

Ha nem szivargyújtóról szeretnénk használni a készüléket, a kamera direkt bekötése az ami a legtöbb időt igényli, a gépkocsi biztosíték tábláján ki kell választani egy alkalmas, gyújtáskapcsolóval kapcsolt, valamint egy megfelelő állandó fázist és csatlakoztatni kell a kamera direkt kábeléhez mely típustól függően mellékelve van (BlackVue, Thinkware) vagy külön vásárolható meg (Viofo,).

Ez szükséges, ha a parkolás során is szeretnél autós kamera felügyeletet a gépkocsiban, biztosítva magad a parkolás, autómosás, szerviz stb. során előforduló eseményekkel szemben.  

Wifis kamera esetében a rögzített felvételek megtekinthetőek a telefonodon, WiFi nélküli kamera esetében pedig a memóriakártyán keresztül nézheted meg az eltárolt videókat.

 

Az elektromos tápfeszültség biztosítása

A kamerát csatlakoztassuk szivargyújtóhoz vagy USB aljzathoz, ha a kamera kábel ezt lehetővé teszi. Például a BlackVue, Thinkware kamerák 12V és 24V feszültséget tudnak fogadni, a Viofo kamerái 5V-ot, ami az USB csatlakozók szabvány feszültsége.

A kamera tápkábel is megmutatja a feszültséget: ha USB csatlakozót látunk, azt adapterrel tudjuk a szivargyújtóba dugni, mivel az USB szabvány feszültsége 5V, míg a járműé jellemzően 12V.  Az adapter egy kis méretű szivargyújtó dugó, melyen USB aljzat is található. Minden kameránknál ez a kellék is mellékelve van a kamerákhoz. Tehát ha van szivargyújtó aljzat vagy USB csatlakozó, nyert ügyünk van. 

A komolyabb kamerákat szinte mindig direkt bekötéssel kérik a tulajdonosok. Az ehhez szükséges kábel pl. a BlackVue és Thinkware kameráknál mellékelve van a készülékhez, míg a Viofo kameráknál külön vásárolható meg. 

Közvetlen bekötés esetén a tápfeszültséget gyakran a biztosítéktábláról kapják a kamerák, ahonnan egy fix, állandó 12V és egy gyújtás kapcsolt 12V kerül bekötésre. A kamera így tudja, mikor jár a motor, hiszen ebben az esetben a gyújtáskapcsoló által kapcsolt áramkörön keresztül kapja a feszültséget a készülék, míg ha áll, parkol az autó, akkor "csak" az állandó 12V áramköre él. A kamera így tudja, mikor kell normál üzemmódban és mikor parkoló üzemmódban működnie.
Persze a legjobb autós kamerák, mint a BlackVue készülékek, használhatóak állandó feszültséggel rendelkező szivargyújtóról is - ilyen is előfordul -, mert a kamera 5 perc mozdulatlanság után úgy ítéli meg, leparkoltunk, és átvált a beállított parkoló módba, mely lehet mozgásérzékelős vagy timelapse (néhány kép készítése másodpercenként) beállítású. 

A kamerákat akkupakkra is csatlakoztathatjuk, ha nem szeretnénk, hogy parkolás közben a gépkocsi akkumulátort terhelje a kamera, miképpen a többi fogyasztó, pl. a riasztó. Ha külön akkumulátorra csatlakoztatjuk a kameránkat, ügyeljünk rá, hogy a beépített akku védelmet kikapcsoljuk, mert ilyenkor az akkupakk ellátja ezt a feladatot is.

A kamera által mentett fájl időbélyegzőjéből - a fájlnévből kiolvasható általában - láthatjuk, hogy mikor merült le a gépkocsi akkuja annyira, hogy a kamera akkuvédelme lekapcsolta a kamerát az akku károsodását megelőzendő. Ha ez túl hamar történik meg, a lehetőségeink a következők:

Autós kamera áramfelvételének csökkentése

A mozgásérzékelős mód helyett válasszuk a timalapse módot. A mozgásérzékelő mód a memóriakártyát kíméli, nem az akkumulátort, ugyanis a kamera processzorának ugyanúgy fel kell dolgoznia a képet, hogy azt összehasonlítva az előző képekkel meghatározhassa a változást, azaz a mozgást. A time lapse üzemmód energiatakarékosabb lehet, hiszen itt is ugyan folyamatos az üzem, de csak minden X-edik képkocka kerül eltárolásra alacsonyabb felbontással.

A hátsó kamerát kiiktathatjuk a parkolás során, ha tovább szeretnénk növelni a készenléti időt. Persze ez csak akkor tanácsos, ha pl. a gépkocsi hátsó része fal felé parkol, vagy a teremgarázsban tolatva állunk be a parkolóhelyre. 

Ha nem érünk el megfelelő üzemidőt, akkor fontolóra kell venni egy akkumulátor pakk beszerzését, amely ellátja a kamerát leparkolástól a következő indulásig, azaz nem terheli a gépkocsi saját akkuját a kamera fogyasztása. A kamera akkupakk sziget üzemmódban ellátja feszültséggel a biztonsági rendszert - hiszen a kamera a parkolás során olyan, mint egy autóriasztó (főleg az LTE modellek, melyek minden körülmények között képesek lehetnek push üzenetet küldeni a tulajdonosnak), lopásgátló eszközként is üzemelnek.

A B-130X akkupakk minden kamerával használható, mely 12V tápfeszültséget vagy 5V USB aljzatot igényel. A töltése 12V vagy 24V lehet így pl. tehergépkocsiban vagy kamionban is használható. Az akkupakknak megvan az az előnye is, hogy minden kelléket és alkatrészt, bekötőkábelt és biztosítékot tartalmaz, ami szükséges lehet. Az akku külön alkalmazáson keresztül lekérdezhető okostelefonnal, így a töltöttsége, hőmérséklete, töltő és akkufeszültség is mind kiolvasható egy gombnyomással. 

 

Kábel elvezetése

Az első-hátsó és esetenként belső kamerát - három csatornás kamera esetén, mint pl. a Viofo A139 típusa - vékony vezeték köti össze, melyen a videó általában digitálisan kerül továbbításra. A vékony kábelnek köszönhetően könnyen rejthető a vezeték a kárpit alá, míg a megfelelő helyre nem ér. A bekötés során minden kábel rejtésre kerül, legyen szó tápkábelről vagy a 4G modulról, mely az internetelérést biztosítja.

Blackvue hátsó kamera felszerelve a hátsó szélvédőre

Kábelvezetők 

A kis kábel rögzítő klipszek feladata a kábel tetszetős rögzítése a szélvédőn, míg a kábel el nem bújik a kamera sziget mögé. Nincs lógó, kígyózó kábel.

Az autós kamera első egységét percek alatt magad is felszerelheted és csatlakoztathatod a szivargyújtóba vagy USB csatlakozóba, így a hátsó kamera beszerelése előtt is használhatod azt. 

 

LTE modul vagy SIM kártyás kamera

Ha távfelügyeletet is szeretnél a kamerádhoz, a legjobb választás a BlackVue 750 LTE 2CH Plus kamera, vagy ha 4K felbontást szeretnél, a csúcsmodell BlackVue 970X 2CH Plus egy külső LTE modullal kiegészítve. Ezekkel a készülékekkel a távolból is figyelemmel kísérheted az autód körüli eseményeket legyen szó parkolásról vagy szervizről, autómosóról, stb.

Ha beszerelés előtt szükséged van tanácsra, melyik a legjobb autós kamera számodra, keress minket telefonon vagy e-mailben és segítünk megtalálni, kiválasztani!

 

Rólunk: H&H Deal Hungary Kft., Tel.: +36 1 220 0462, e-mail: info@detektorbolt.hu

Személyesen is bejöhetsz hozzánk, címünk 1141 Budapest, Szugló utca 96., nyitva tartás: H-CS, 10-16 óra között.

 

Beszerelőműhelyeink elérhetőségét itt találod

Tartalomhoz tartozó címkék: fedélzeti kamera

Keresés