Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Autós kamera teszt 2024 legjobb menetrögzítő kamerái

Autós kamera teszt 2024 legjobb menetrögzítő kamerái

Menetrögzítő kamerák tesztje


Mivel a Detektorbolt nem csak egy webshop, hanem autós kamera üzlet és szakkereskedés is, így támogatást is nyújtunk az általunk forgalmazott illetve árusított készülékekhez, ezért elengedhetetlen, hogy az eszközöket teszteljük, mielőtt az palettánkra kerülnek. A készülékeket nem csak értékesítjük, a garanciális háttér mellett a beszerelésben is tudunk segíteni a nálunk vásárolt készülékek esetében, partnerszervizeinken keresztül, országos szinten, az ország egész területén.

A legjobb autós kamerák tesztje,több menetrögzítő kamera típus összehasonlítása során igyekeztünk minél több terméket megvizsgálni. Természetesen az összes forgalomban lévő készüléket nem tudtuk górcső alá venni, bár törekedtünk rá, kerül amibe kerül, csak az aktuális, elfogadható minőségű kamerákat válogattuk be összeállításunkba, melyek megfelelőek a sofőrök számára, nem okoznak esetleges gondot a későbbiekben, ha szükség van egy felvételre.

A készülékek közül vannak amelyek könnyedén megugorják a szintet, elég jó, kiváló kamerák, azonban akadnak olyanok is, amelyek nem ilyenek, sőt olyanok is léteznek, melyeket nem is vetünk alaposabb teszt alá, mert olyan tulajdonsággal rendelkeznek, amely alapján kizárt, hogy nyugodt szívvel ajánlani tudjuk. Így tehát csak a jó minőségű, megfelelő készülékek juthatnak át a rostán.


Az autós kamera kínálatunkat azért hoztuk létre, mert manapság egy autós kamera nélkül meztelen. A büntető fékezés, leszorítás, fenyegetés sajnos mindennapos az utakon. A kamera akár meg is előzheti ezt, de ha mégis megtörténik, bizonyítékot szolgáltat.

Ennél a cikknél, a teszt során tanácsot adunk, melyik a legjobb kamera és miért, illetve mire. Persze a válasz mindig összetett, hiszen figyelembe kell venni, mire keresünk megoldást, milyen feladatra melyik készülék a legjobb választás, így több nyertes is lehet, külön-külön, több kategóriát felállítva.

 

>>>Fedélzeti kameráinkat itt találod<<<

Miért jó ha van kameránk?

Büntető fékezés ellen

Szükség esetén bizonyíthatjuk igazunkat, megvédhetjük magunkat, ha minket vádolnak hamisan! "Road rage", büntető fékezés ellen is hatásos, ha látja a kekeckedő autós, kamera van az autónkban. Ezt megkönnyíti, hogy pl. a BlackVue és Thinkware kameráknál be- és kikapcsolható a felvételre figyelmeztető fény a kamera lencséje mellett, így egyértelmű a helyzet, ha az agresszor belenéz előttünk a visszapillantó tükörbe: az ott egy kamera, és felveszi az eseményeket, a róla rögzített és gépkocsijáról készült felvétel bizonyítékként felhasználható. A kamera megvédhet az agresszió megtörténte előtt is, pusztán jelenlétével.

Bizonyíték, hogy vétlenek vagyunk

Baleset esetén bizonyíthatjuk, hogy vétlenek vagyunk, a másik fél a hibás. Például az előttünk cammogót megelőzve az balra kanyarodik, így összetörve gépkocsinkat. Kamera nélkül történő eseményeknél esélytelen, hogy bizonyítsuk, nem indexelt, mikor megkezdtük az előzését. Számtalan hasonló szituációban lehet hasznunkra a kamera, amikor más nem lesz a kezünkben a bizonyításhoz. Ahhoz a felvételhez férhetünk hozzá azonnal, melyet mi készítettünk.

Sok az agresszív vagy felelőtlen autós, gyakran előfordul agresszió, leszorítás, melyet máshogy nem tudunk bizonyítani, csak ha felszerelkezünk egy megfelelő fedélzeti kamerával.

Parkolás során is véd

Felveheti, ha valaki - pestiesen szólva - megkulcsolja, egy kulccsal összekarcolja az autónk fényezését valamilyen vélt sérelem miatt, vagy csak szórakozásból, esetleg megrugdossa autónkat, letöri a tükröt, ellopja a rendszámot, dísztárcsát, ablaktörlőt, antennát. Sajnos egyre gyakoribbak ezek az esetek.

Ezeken felül utunk során felvehetjük a gyönyörű tájakat, látnivalókat, melyet azután megoszthatunk szeretteinkkel vagy az internet népével. Az eseményfelvételek manuálisan is indíthatóak, ami mellett a kamera folyamatosan rögzít minden mást is.


Kameránk rögzítheti a rendőri intézkedéseket, az autómosóban, a szervizben és bárhol a személyzet viselkedését, munkáját.

Tájak, utak, nyaralás, síelés

Felvehetjük az utunk során elénk táruló utakat, érdekességeket, felhőket, "ufókat", légköri jelenségeket, őzeket, vadakat vagy bármit, amit szívesen megmutatnánk másnak is. Akár a ránk vadászó, alaposan elrejtőzött traffipaxot is spottolhatjuk, vagy az előttünk átsuhanó ragadozó madarakat, bármi érdekeset, amivel az úton találkozunk.

 

Mitől lesz fedélzeti kamera egy felvevő kamera?

Nagy különbség pl. az úgynevezett akció kamerákhoz képest, hogy a fedélzeti kamerák automatikusan teszik a dolgukat, nem igényelnek a kezdeti installáción túl folyamatos figyelmet, mint az "action cam" kamerák. Nem kell külön ki és bekapcsolni, töltögetni, leszerelni és felszerelni őket, csak teszik a dolgukat szépen - már a megfelelő minőségű típusok - és készen állnak, hogy felvételt, bizonyítékot szolgáltassanak ha szükséges. 


Ezen felül sok kamera képes a parkolás során is óvni a gépkocsit, egyes típusok akár értesítést küldve telefonunkra, ha piszkálják az autót, így rögtön, a távolból megnézhetjük, mi történt, mi történik éppen, szükség van-e beavatkozásra. Gyakorlatilag kiegészíti az autóriasztót, a távjelzést akár ki is válthatja, és a riasztóhoz képest annyival többet is tud, hogy a parkolás során is készíthetünk felvételt az elsunnyogó károkozóról vagy vandálról. 


Teszteredmények rövid összegzése, ha rögtön a lényegre vagy kíváncsi:

 

A legjobb éjszakai képű, magyar menüs - applikációs kamera kijelző nélküli, okostelefonos vezérléssel

2024 képminőség bajnoka éjjel és nappal a VIOFO A229 PRO 2CH első-hátsó kamerával vagy a VIOFO A229 PRO 3CH első, hátsó és belső kamerával, mely parkolás során is kilát oldalra, így parkolási védelemre is alkalmas!

A 2023-as győztes a A VIOFO A139 PRO 2CH és 3CH (két csatornás - első-hátsó, három csatornás - első, -belső, hátsó) a lehető legjobb éjszakai felvételeket és rendszám olvashatóságot nyújtja a HDR  funkciónak köszönhetően, mely kihasználja a Starvis2 Sony szenzor adottságait, a képen a sötét és világos részek is a megfelelő expozíciós idővel kerülnek feldolgozásra, így pl. a szembejövő autó fényszórója nem égeti ki a rendszámot a képen.

A HDR - pontosabban DOL HDR - azt jelenti, hogy a képérzékelő szenzor, a kamera lelke egy képet két különböző expozíciós idővel készít el és a sötét részeket a hosszú, a világos részeket a rövid expozíciós idővel rögzíti a képre, így a létező legjobb autós kamera képet előállítva. Ehhez persze számítási teljesítmény és megfelelő program kell, melyet a VIOFO megoldott, mint a világelső Starvis2 felhasználó, így tapasztalatuk is nekik van a legtöbb a szenzor legoptimálisabb beállításában. A kamera képe gyönyörű nappal és a legjobb éjjel, ha nincs szükség felhő szolgáltatásra és kijelző képernyőre a kamerán (diszkrét elhelyezéshez nem kell képernyő), tökéletes választás! 

Ha a legjobb képminőségű első autós kamerát keresed, a VIOFO A119MINI2 a kamerád! Ez nem bővíthető hátsó kamerával, de kedvező áron a létező legjobb képminőséget és rendszám olvashatóságot kapod ennél a készüléknél. Ha ugyanezt képernyő nélkül szeretnéd, a VIOFO VS1-et ajánljuk, mint a legjobb képminőségű első fedélzeti kamera.


A legjobb 4K autós kamera

A 4K kamerák között szerintünk a legjobb 2024-ben is a BlackVue DR970X szériája, szuper szolgáltatásokkal. A 4K felvétel gyönyörű, a kamera nagyon megbízható, felhő szolgáltatással is rendelkező profi készülék, melynek egyetlen hátránya az ára, de ez a minőség záloga. Miénél nagyobb a felbontás, annál jobb, hiszen a nagyítás által láthatóvá való kis részletek fontosak lehetnek. Fontos szempont, hogy a látószöge is nagyobb a kamerának az átlagnál, mely a nagy felbontásnak köszönhetően jó minőségű felvétellel párosul. 
 

A legjobb pénztárcabarát és emellett prémium minőségű parkoló kamera három kamerával, mely oldalra is lát, kvázi 360 fokos felvételt biztosítva

A legjobb három kamerás rendszer parkoláshoz, veztéshez mindenkinek és menet felvételhez, taxiba is, telekocsihoz is a VIOFO A139 3CH, mely egy három csatornás, kedvező árú és nagyon megbízható készülék gyönyörű képpel magas üzembiztonsággal, szuperkondenzátorral, magyar nyelvű applikációval, CPL szűrővel. A belső kamera oldalra is kilát, így a parkoláskor nagyon hasznos, készenléti ideje hosszú. Ajánlott taxi felhasználásra is, vagy telekocsiba, ahol az utasteret is célszerű megfigyelni. Kifogástalan képet készít, ajánlott menetrögzítő kamera!

 

A legjobb budget kategóriás 4K kamera

Pénztárcabarát 4K kategóriában a Viofo A129 PRO Duo készülék a nyerő, kedvező ár, kiváló készülék, felhő szolgáltatás nélkül.


Autós kamera teszt

 

A legjobb parkoló móddal rendelkező fedélzeti kamera

A legjobb parkoló móddal rendelkező kamera a Thinkware U1000 radar modullal kombinálva, mely gyári kiegészítő az energiatakarékos parkoló módot garantálja. A beépített szuper takarékos parkoló módnak köszönhetően a kamera harmad annyi energiát használ parkolás során, mint bármely más konkurense.
 

A legjobb éjjellátó funkciós felhő kompatibilis kamera

A legjobb éjszakai felvételt készítő kamera a BlackVue DR750X Plus. A Sony STARVIS érzékkelőkkel felszerelt kamera elöl és hátul is egyedülálló éjjeli felvételi képességgel rendelkezik, mely sötétben a legjobb képminőséget nyújtja és a kamerára LTE modul csatlakoztatható, melybe sim kártyát helyezve a kamera távolról is eéérhető.


A legjobb három kamerás autós kamera

A legjobb három kamerás rendszer a Viofo T130, oldalra fordítható, csuklós belső kamerával. A csuklóval az első kamerába integrált utastér figyelő kamera egyszerűen kifordítható a vezető oldali ablak felé, így a beszélgetések, igazoltatások, vagy parkolás során a rongálók, tolvajok rögzíthetők vele, kívánság esetén hanggal együtt.

A legjobb távfelügyelettel ellátott felhő funkciós kamera

BlackVue DR750X LTE Plus. az LTE/4G technológiás kamera mely a DR750X sorozat kiváló képminőségét hozza, beépített LTE modullal felvértezve, melybe SIM kártyát helyezhetünk, így kiegészítő LTE modul nélkül is elérhetjük távolról a kamerát, valamint a kamera is küldhet nekünk értesítést okostelefonunkra, ha pl. parkolás során történik valami az autóval.


A kamerák részletes ismertetője és tesztjének összefoglaló tapasztalatai:


BlackVue DR750LTE PLUS 2CH | ★★★★★


Értékelés:
A legjobb LTE modullal egybeépített autós kamera, 5 csillag.

A legtöbb funkciót integrálva tartalmazó autós kamera beépített SIM-kártya foglalattal, mely segítségével 4G LTE hálózaton keresztül kommunikál a felhőjével és okostelefonunkkal. A kamera tartalmazza a telefonos kártya foglalatot, amihez úgy férhetünk hozzá, ha kivesszük a kameratestet a tartókonzolból, majd a modernebb telefonokhoz (iPhone, Samsung) Mindent tartalmaz, ami a távfelügyelethez szükséges, csupán egy adat SIM társkártyát kell kérnünk telefonos szolgáltatónktól micro-SIM formátumban és már használhatjuk is a távfelügyeleti funkciót is.


Blackvue DR750X-2CH LTE autós kamera teszt

Képminőség: Kiváló Full HD első-hátsó

Extrák: LTE 4G modul integrálva, GPS antenna integrálva, hátsó kamera

Előny: Távfelügyelet a felhő segítségével, állandó online kapcsolat lehetősége

Hátrány: Az akkumulátor védelem már nem fért el a kamerában, így a Power Magic Pro kiegészítőre vagy a B124-X akkumulátor csomagra van szükség a parkoló mód biztonságos használatához, így megelőzve leparkolt állapotnál a gépjármű akkujának lemerülését.

A kamera nagyon tetszetős, hűtőbordákkal és szellőző résekkel ellátott darab, mely kissé így is melegszik, ha megfogjuk érezhetjük, de ez normális, hiszen számtalan elektronikai alkatrész és egy komplett GSM 4G modul lakik benne. A kamera hővédelemmel ellátott, így ezért nem kell aggódnunk, a házat pedig egyébként sem kell fogdosnunk, az érintésérzékeny szenzor-gomb akkor is érzékeli az ujjunkat, ha nem érintjük meg a kamerát, csak a közelébe tesszük. A kamera képe rezzenéstelen marad, akkor is, ha a választható funkciós gombot megnyomjuk, nincs "bólintás" a felvételen, a kép szép folyamatos marad. A kamera 60FPS sebességgel rögzít, így a gyorsan elhaladó gépkocsik rendszáma is jó eséllyel rögzül az elkészült felvételeken.

A kamera felvételén jól láthatóak a rendszámok, még a YouTube tömörítése után is. Az eredeti felvétel még élesebb és részletesebb. 

BlackVue DR900X-2CH PLUS | ★★★★★

Értékelés: A dél-koreai cég zászlóshajója, ennek megfelelően 4K felbontással és nagyon szép dizájnnal, hogy a legdrágább vagy legszebb autókban is belesimuljon a környezetbe, mint egy gyári felszerelés. A 4K felbontás rengeteg képpontot tartalmaz, így megfelelő az ultraszéles 162 fokos látószöghöz. 5 csillag.

A DR900X-2CH tartalmazza az akku védelmet is és minden más extrát, valamint LTE modul is csatlakoztatható hozzá, mely segítségével nem csak WiFi-n, de GSM hálózaton keresztül is elérhető a kamera és vele az autó. A kamera szivargyújtó kábelt és direkt kábelt is tartalmaz gyárilag, minden adott a fix, rejtett kábeles bekötéshez is.


Képminőség:
Kiváló, 4K első, Full HD hátsó felvétel

Extrák: 162° extra széles első kamera látószög, GPS antenna, WiFi integrálva

Előny: Valódi 4K felbontású felvételek az első kamerával, parkoló üzemmódnál gépjármű akkumulátor feszültség figyelés akku védelem szempontjából

Hátrány: magas ár

 

A BlackVue DR900X PLUS képminősége kiváló, felbontása UHD 4K:

 

BlackVue DR750X-2CH PLUS | ★★★★★

Értékelés:
 
5 csillag. Az éjjel is jó felvételt készítő kamerák legjobbja, prémium készülék, a rendszámok a sötétben, a tompított fényszóró mellett többek között ennél a kameránál olvashatóak talán a legjobban.

Dizájnja és átgondoltsága a német autókat idézi, megbízhatósága a japánokat, technikai színvonala pedig a gyártó Dél-Koreát, ahol számtalan csúcsminőségű elektronika készül, Samsung, LG, Hyundai, KIA stb.

Az élvonalbeli technikai színvonalhoz elegendő rápillantani a Hyundai IONIQ 5 full elektromos autóra, mely a Teslák méltó vetélytársa, vagy Kia EV6-ra. Mind zsúfolásig telt elektronikával, mely otthonos közeg Dél-Koreában. 

Minden extra és opcionális lehetőség rendelkezésre áll, ami a témakörben 2023 elején elérhető. A BlackVue - a Thinkware mellett - az egyetlen felhővel ellátott kamera gyártó, és az egyetlen gyártó, akinek van LTE modulja, mely a kamerához csatolva állandó internetes kapcsolatot tud biztosítani azonnal feltöltéssel a felhőbe, elérhető mobilhálózat esetén.
Természetesen a kommunikáció Wifi kapcsolaton keresztül is folyamatos lehet, parkoló mód és további extra szolgáltatások is elérhetőek!
A DR750X első kamerájának 60FPS felvételi sebessége nagyban javítja a rendszámok olvashatóságát minden körülmények között, a továbbfejlesztett éjszakai mód pedig nagyon jól működik - ha sötétben is közlekedünk, ez egy újabb pont a kamera mellett.


Első és hátsó kamerát tartalmazó rendszer a BlackVue DR750X-2CH Plus. Szereld fel és felejtsd el rendszerű, nem igényel törődést, ha gondja van, szól.
Ha szükség van egy rögzített felvételre, okostelefonnal wifin kapcsolódva csak le kell menteni az adott videót, vagy az SD kártyát kivenni és a mellékelt USB-s átalakítóval bedugni a számítógépbe.


Képminőség: Kiváló, Full HD 60FPS/30FPS első/hátsó kamerával, kiváló éjszakai üzemmóddal.

Extrák: Direkt bekötő kábel mellékelve a szivargyújtós kábel mellett, beépített jármű akku védelem mely okostelefonos alkalmazással állítható. Wi-Fi kapcsolat okoseszközzel. Android és iOS ingyenes applikáció, Windows és MacOS asztali PC program. 

Előny: Könnyen elrejthető, szép, elegáns, dizájnos, a gyári rendszerekbe belesimuló kialakítású, megbízható kamera, prémium minőségben. Az alkalmazás jól működik, nem fagy le, nem akad, rendszeresen frissül, ahogy a kamera firmware is.

Hátrány: Nem 4K felbontású, cserében éjjel világosabb a képe, mint bármely 4K kamerának.VIOFO A129 PRO DUO | ★★★★★

Értékelés: 
A legjobb 4K felbontású relatíve pénztárcabarát kategóriás menetrögzítő amely valódi UHD felbontással rendelkezik. 5 csillagot adunk neki.

Autós kamera teszt a Viofo A129 Pro készülékkel

A Viofo márkát sokan a legjobb kínai autós kamerának tartják, joggal, hiszen a kínai autós kamerák királya évek óta. Folyamatos fejlesztés, frissítés jellemzi a gyártót, melynek kamerái kifejezetten jó képet rögzítenek, általában prémium kategóriára jellemző felbontásban. A gyártó a Sony szenzorait használja, nem másodvonalbeli olcsóbb gyártók alkatrészeit. A hátránya a top kategóriás dél-koreai gyártókkal (BlackVue, Thinkware) szemben a felhő szolgáltatás és távfelügyelet hiánya, valamint a parkoló módhoz is külön kell megvásárolni a bekötőkábelt.

Képminőség: Kiváló 4K

Extrák: GPS antenna integrálva, WiFi, hátsó kamera

Előny: megfizethető valódi 4K felbontás, könnyen kezelhető, képernyős kivitel, kezelőgombokkal és wifis telefonos alkalmazással

Opcionális extrák: BlueTooth távirányító, CPL szűrő, parkoló módhoz direkt kábel

Hátrány: Nincs felhő funkció, a parkoló módhoz külön kell megvásárolni a direkt kábelt
 

Az amerikai Blackboxmycar videóján jól látható a készülék gyönyörű 4K képe:
VIOFO A119 V3 2022 | ★★★★★

Értékelés: 
A Viofo belépő kamerája, a legkedvezőbb ár mellett 2K QHD felbontást is kínáló, legjobb képű kamerája. A Viofo, mint valódi gyártó, mely nem csak címkézi a termékeit, legolcsóbb kamerája.
A kedvező ár ellenére ebben a kamerában már Sony CCD fényérzékelő lapka van, ráadásul 5 megapixeles, így 2K vagy QHD felbontást tud nyújtani, mely igen jól jöhet, ha a rendszámot kell leolvasni a felvételről. 5 csillagot érdemel.

Képminőség: Nagyon jó, 2K

Extrák: GPS antenna integrálva

Előny: Olcsó, 2K QHD felbontás, könnyen kezelhető, LCD képernyős, kezelőgombokkal, nagyszerű videó minőség

Quad HD+ felbontásban rögzít
Nagyszerű érzékenység gyenge fényviszonyok mellett
Fantasztikus éjszakai mód
LCD kijelző a hátoldalon
Pufferelt parkolási módú felvétel
Kondenzátor a szélsőséges hőmérsékletekhez
Kompakt és diszkrét forma
Akár 256 GB-os memóriakártyák támogatása

Opcionális: CPL szűrő, Parkoló módhoz direkt kábel

Hátrány: A parkoló módhoz külön kell megvásárolni a direkt kábelt, nincs WiFi, csak első kamera

A kamera egyszerűen használható a képernyőjével és kezelő gombjaival. Magyar nyelvű menüt nem tartalmaz, de a részletes leírásnak köszönhetően kiválóan használható. Képminősége a kategóriájában kiemelkedő. Diszkrét, megbízható kivitel. Pufferelt parkoló móddal rendelkezik. CPL szűrő és parkoló módhoz direkt bekötő kábel elérhető. Ha nincs szükség extra funkciókra, wifire, csak egy kamerára ami szuper képminőséggel rögzíti az autó előtti történéseket, kiváló választás!

  

VIOFO A229 PLUS 2CH |  ★★★★★

Értékelés: A VIOFO A229 Plus 2CH középáras prémium képminőségű kamerája Starvis2 éjszaka is az elérhető legjobb képet biztosító fényérzékelővel, elöl hátul 2K felbontásban! Ez kétségkívül élvonalbeli fejlesztés! A magyar menüvel pedig egyedülálló konstelláció. 5 csillag, kétségtelen. A legjobb elérhető kép a legjobb áron első-hátsó kivitelben.

Képminőség: Prémium+, 2K+2K

Extrák: GPS antenna integrálva, mozgásérzékelső parkoló mód,

Előny: szuperjó videó minőség, magyar menü, 3 parkoló mód, 512 GB-os memóriakártyák támogatása

Opcionális: CPL szűrő, Parkoló módhoz direkt kábel

Hátrány: A parkoló módhoz külön kell megvásárolni a direkt kábelt.

 


Thinkware U1000 2CH | ★★★★★


Értékelés: A legjobb parkolási funkciókkal rendelkező 4K kamera kiváló parkoló üzemmódokkal, rengeteg kalibrálható beállítással - a gondolkodó ember kamerája az U1000! 5 csillagot érdemel.

A legjobb kép szuper energiatakarékos parkoló móddal, opcionális radar kiegészítővel. Egyedülálló tulajdonsága a hátsó, 2K felbontású kamera, mely jelenleg a legnagyobb felbontású hátsó rögzítő a piacon, így a legjobb képet adó első-hátsó autós rögzítőről beszélhetünk.

Extrák: integrált GPS antenna, WiFi, CPL szűrő, integrált gépjármű akku védelem, direkt bekötő kábel a szivargyújtós mellett

Opcionális extra: Thinkware radar modul

Előny: 4K/2K első-hátsó videórögzítés, energiatakarékos parkoló üzemmódok, vezetéstámogató funkciók (pl. sávelhagyás figyelmeztetés, forgalom figyelés, traffipax adatbázis)

Hátrány: a minőségnek megkérik az árát

 VIOFO A139 három kamerás rendszer | ★★★★★

Értékelés: A legjobb 3 kamerás dashcam, aminek fő előnye, hogy a harmadik, belső, utastér figyelő kamerát szeparáltan lehet telepíteni az előre néző, fő egységtől. A front kamera magas, 2K felbontásban rögzít. 5 csillagos értékelés.

Képminőség: Kiváló, 2K első kamera, valamint Full HD belső és hátsó kamera felbontás 30FPS mellett

Extrák: Wifi, Android és iOS okostelefonos applikáció, CPL polarizációs szűrő, éjjellátós belső kamera

Opcionális extra: BlueTooth távirányító, direkt bekötő kábel akkuvédelemmel

Előny: Könnyen kezelhető, profi három csatornás kamera. Az alkalmazás nagyon jól használható.  CPL szűrő mellékelve az első kamerához, dual band wifi a gyors fájlátvitelhez. Parkoláshoz is ideális választás, a belső kamera oldalra is kilát az oldalablakokon keresztül.

Hátrány: A három kamera némileg többet fogyaszt parkoló módban, mint a két vagy egy kamerás társai, de jóval kevesebbet, mint a nagy energiafogyasztású 4K verziók, így a parkolást sokkal hosszabb ideig tudja rögzíteni a képminőség pedig 2K felbontásban is megfelelő, a képminiőség kifogástalan.BlackVue DR750X-3CH PLUS | ★★★★★

Értékelés: a legjobb minőségű három kamerás rendszer felhő funkcióval. Megbízható kamera, a legjobb választás, ha prémium minőséget szeretnénk, három kamerával, pl. az utasok vagy a beltér eseményeinek rögzítésére, akár parkolás során. 5 csillag!

Első és hátsó, valamint belső kamerát tartalmazó rendszer, mely nem igényel törődést, a beszerelés után csak vidáman dolgozik magától. Ha szükség van egy felvételre, okostelefonnal wifin kapcsolódva vagy felhőn keresztül a fotelből, a számítógépen vagy laptopon keresztül csak le kell menteni az adott videót, vagy a memóriakártyát kivenni és a mellékelt USB-s átalakítóval bedugni a számítógépbe.


Képminőség:
Kiváló, Full HD 60FPS mellett, első-hátsó-belső kamerával

Extrák: Direkt bekötő kábel mellékelve a szivargyújtós kábel mellett, beépített akku védelem mely okostelefonos alkalmazással kalibrálható. Wifi, Android és iOS applikáció, Windows és MacOS program.

Előny: Könnyen elrejthető, megbízható kamera, prémium minőségben. Az alkalmazás jól működik, nem fagy le, nem akad. 

Hátránya: Az áramfogyasztás parkoló módban magasabb a három kamera miatt
 


Blackvue 750 3CH Truck PLUS | ★★★★★


Értékelés: a legjobb három kamerás teherautó és furgon kamera, vízálló, külső hátsó kamerával és infrás belső kamerával. Ideális, ha nincs hátsó ablaka a járműnek, amin egy belső kamera kinézhetne. 5 csillagos minőség.


Képminőség: Kiváló Full HD (60FPS)

Extrák: GPS antenna integrálva, éjszakai móddal rendelkező belső és hátsó kamera

Előny: Könnyen kezelhető, kezelőgombokkal, vízálló külső kamera

Opcionális: CPL szűrő, Parkoló módhoz direkt kábel

 

A hátsó és a belső kamera képe a gyártó promóciós videójában tekinthető meg:

Memóriakártyának a teszt során a Samsung Pro Endurance 128Gb-os kártyáját használtuk.


 
Xiaomi 70Mai Dash Cam A500S Light

 

70Mai autós kamera - Xiaomi

70Mai autós kamera

Értékelés: Az alábbi okok miatt nem teszteltük, néhány tulajdonsága nem biztonságos a szériának, pl. a beépített akkumulátor, az akkuvédelem hiánya, melyet a gyári kábel kétséges módon pótol.

Jó képminőséggel rendelkező (köszönhetően a Sony IMX335  szenzornak), de sajnos lithium polimer akkuval felszerelt kamera. Szuperkondenzátor helyett érthetetlen módon akkumulátort használ a készülék, amely nem olyan biztonságos megoldás, mint a szuperkondenzátor.

A gyártónak a parkoló módhoz kínált direkt bekötő kábelt is fejlesztenie kellene, mert a 11,4V lekapcsolási feszültség könnyedén a gépjármű akkumulátorának cseréjéhez vezethet. Nem ajánlott 12V alá engedni az akkumulátor feszültséget, mivel a többi fogyasztó nem kapcsol le a kamerával együtt, így egy hosszabb parkolás után drága akkumulátor csere is következhet.

Az anyaghasználat nem hasonlít a prémium kamerákéra, a ház anyaga rideg és vékony, nem kellemes tapintású. A képernyő gyűjti az ujjlenyomatokat, a gombok kicsik és nincsenek feliratozva. A kamera maga nagyon könnyű a szuperkondenzátoros kamerákhoz képest.


Xiaomi 70mai Dash Cam 4K A800S  

Értékelés: Kistestvéréhez hasonlóan biztonsági hiányosságokkal rendelkezik, így nem teszteltük, nem került kínálatunkba.

Sajnos itt is beépített lithium akkumulátort használ a gyártó a biztonságosabb szuperkondenzátor helyett, valamint a direkt bekötő kábel lekapcsolási feszültsége is 11,4V, ami túl kevés. A biztonságos használathoz nem szabad 12V alá paraméterezni ezt az értéket, mert egy hideg reggelen, vagy egy hosszabb parkolás után meglepetés érheti a sofőrt egy lemerült akkumulátor képében.


Neoline X74 | ★★★★


Értékelés: 
Első kamera traffipaxjelző adatbázissal, wifi nélkül. Praktikus, ha nem akar a sofőr okostelefonnal bíbelődni, de mégis szeretné, ha pl. a Véda kapukat előre jelezné neki a menetrögzítő.
FHD felbontás 30FPS mellett elegendő lehet a hétköznapi felhasználásra. Opcionálisan megvásárolható direkt bekötő kábellel a parkoló funkció is elérhetővé válik.

 

Előnye: Traffipax adatbázis, a készülék előre tudja jelezni az adatbázisában szereplő fix traffipaxokat, VÉDA kapukat. (A lézeres mérés nem tudja jelezni, arra a lézerblokkolók a legalkalmasabbak.)

Hátránya: nincs wifi, a videók a kamerán, vagy a kártyát kivéve és USB olvasóval számítógépre csatlakoztatva tekinthetőek meg. 

Extrák: CPL szűrő tartozék

Opcionális extra: direkt bekötő kábel a parkoló módhoz
 

A Neoline X74 kamera képe ezen a videón tekinthető meg:


 

Neoline S61 Wide | ★★★★

Értékelés: Mini méretű kamera, az orosz gyártó egyik legnépszerűbb modellje. 

Wifi támogatással és applikációval, képernyővel felszerelt modell. Azoknak lehet ideális választás, akik el akarják rejteni kamerájukat, mert ez a kamera nem nagyobb, mint egy gyufásdoboz. Csupán az optika lóg ki belőle. Opcionálisan direkt bekötő kábel is rendelhető hozzá. Reméljük a tartóssága az orosz vasakhoz hasonló lesz, és évtizedekig szolgálhatja tulajdonosát!
A kamerába helyezett microSD memóriakártya formázását az applikációval kell elvégezni, tehát először csatlakozni okostelefonunkra, majd formázni az SD kártyát. Az S61 készülék mérete a legkisebb a tesztelt kamerák között.

Képminőség: Jó, Full HD 30FPS

Extrák: Wifi, okostelefonos alkalmazás, magyar menü, CPL szűrő

Előny: Olcsó, magyar nyelvű menüvel rendelkezik, könnyen kezelhető, képernyős, kezelőgombokkal és wifis alkalmazással

Opcionális: Parkoló módhoz direkt kábel

Hátrány: Nincs felhő funkció, a parkoló módhoz külön kell megvásárolni a direkt kábelt

 


Thinkware Q800 | ★★★★

Értékelés: Kiváló
 minőségű 2K felbontású, extra energiatakarékos parkoló móddal rendelkező menetrögzítő, mely felhő kompatibilis.
Ha van elérhető wifi hálózat vagy mobil hotspot az autóban, a kamera képe bárhonnan megtekinthető és a kamera push üzenetet is tud küldeni okostelefonunkra. 5 csillag.

A Thinkware márkát sokan a legjobb autós kamerának tartják a BlackVue mellett. Ezt a  vélekedést alátámasztja a Q800 kamera minősége is, mely készülék egyébként az U1000 kistestvére.
A Thinkware kamerák nemcsak a tökéletes felvételeket biztosítják, hanem nagyon nagy mértékben paraméterezhetőek, finomhangolhatóak a funkciók terén is. A műszaki kuriózumok kedvelőinek főnyereményt jelentenek!
A Thinkware kamerái nem csak "felteszem és használom" üzemmódban működnek, hanem működésük személyre szabható a legapróbb részletekig, ha szeretnénk.

Képminőség: Kiváló, 2K

Extrák: GPS antenna integrálva, hátsó kamera, felhő funkció

Előny: Valódi 2K felbontás, szuper energiatakarékos parkoló üzemmód 1/3 energiafogyasztással más márkákhoz képest, mely háromszoros üzemidőt ígér a parkolás során. Gyárilag direkt kábellel a közvetlen bekötéshez. CPL szűrő is a készletben.

Hátrány: Első ránézésre kicsit bonyolult applikáció, ami mégis hamar megtanulható, melyhez a részletes magyar nyelvű utasítás is segítséget ad.

 

BlackVue DR590X-2CH | ★★★★

Értékelés: Megbízható kamera, a legjobb választás, ha prémium minőséget szeretnénk, de nincs szükségünk képernyőre és a wifi kapcsolaton kívül, parkoló módon kívül egyéb extra szolgáltatásokra! 60FPS felvételi sebessége nagyban javítja a rendszámok olvashatóságát minden körülmények között. 5 csillag.

Első és hátsó kamerát tartalmazó rendszer, mely nem igényel törődést, a beszerelés után nem kell vele foglalkozni. Ha szükség van egy felvételre, okostelefonnal wifin kapcsolódva csak le kell menteni az adott videót, vagy az SDcard kártyát kivenni és a mellékelt USB-s átalakítóval bedugni a számítógépbe.
 

Képminőség: Kiváló, Full HD 60FPS mellett, első-hátsó kamerával

Extrák: Direkt bekötő kábel mellékelve a szivargyújtós kábel mellett, beépített akku védelem mely okostelefonos alkalmazással állítható. Wifi, Android és iOS applikáció, Windows és MacOS program.

Előny: Könnyen elrejthető, megbízható kamera, prémium minőségben. Az alkalmazás jól működik, nem fagy le, nem akad. 

Hátrány: A BlackVue ezen modellje még nem élvezi a felhő szolgáltatást, az a DR750 PLUS szériától része a kameráknak.

 

VIOFO T130 | ★★★★

Értékelés: A legkedvezőbb árú, legolcsóbb  felsőkategóriás három kamerás dashcam. 
Kifordítható belső kamerájával forradalmi újításként a vezető oldali ablakon keresztül is tudja rögzíteni az oldalsó eseményeket, akár parkolás, igazoltatás, vagy menet közben, hanggal együtt. 5 csillagot adtunk neki.

A Sony képérzékelővel felszerel három kamerás trió menetrögzítő a VIOFO utolsó, legújabb modellje, melyet 2022 elején kezdtek igazán tömegesen forgalmazni a 2019-es tesztsorozat kiadása után. A képminőség nagyon jó, pláne a készülék árához képest, tudja az alapvető parkoló funkciókat is, ha kiegészítjük a HK4 direkt bekötő kábellel, ami az akkumulátor védelmet is tartalmazza.
A legjobb olcsó három kamerás rendszer, kiváló minőséggel profi gyártótól, folyamatos frissítésekkel és terméktámogatással.

Képminőség: Kiváló, 2K/Full HD/Full HD

Extrák: GPS antenna integrálva, hátsó kamera, belső csuklós kamera.

Előny: 2K első és FHD belső és hátsó  felbontás, infra ledekkel az éjjellátó funkcióhoz, kezelőgombokkal és wifis alkalmazással

Opcionális: CPL szűrő, Parkoló módhoz direkt kábel, BlueTooth távirányító

Hátrány: Nincs felhő funkció, a parkoló módhoz külön kell megvásárolni a direkt kábelt

 

VIOFO A129 PLUS DUO | ★★★★

Értékelés: 5 csillag. 
A legolcsóbb felsőkategóriás 2K felbontású kétcsatornás, első-hátsó kamerás dual kamera szett, a 4K-s PRO kistestvére, ugyancsak Sony lapkával. Nagyon jó ár-érték arány!


A képminőség kiváló, pláne ezért az árért, a kamera tudja az alapvető parkoló funkciókat is. Ha spórolni is szeretnénk, de azért legyen első és hátsó kamera is szép képpel, ez a készülék a megoldás.

 

Képminőség: Kiváló, 2K/Full HD

Extrák: GPS antenna integrálva, hátsó kamera

Előny: Olcsó valódi 2K felbontás, könnyen kezelhető, képernyős kivitel, kezelőgombokkal és wifis alkalmazással.

Opcionális: CPL szűrő, Parkoló módhoz direkt kábel, BlueTooth távirányító

Hátrány: Nincs felhő funkció, a parkoló módhoz külön kell megvásárolni a direkt kábelt

 

Mio Mivue 785 788 Connect
 

Mio Mivue teszt

 

Értékelés: A 70Mai kamerákhoz hasonlóan a Mio Mivue is li-ion akkumulátort tartalmaz, így már az első körben kibukott a tesztről. A Li-ion akkus kamerák véleményünk szerint nem megbízhatóak, így nem is ajánljuk őket, sem az akku élettartama, sem a korlátozott hőtűrése miatt.

A lítium a magnéziumnál is tűzveszélyesebb anyag, mely vízzel érintkezve is kigyullad, azzal el sem lehet oltani. Így szerintünk semmi keresnivalója ilyesminek a szélvédőn, mely mögött igen magas hőmérséklet alakulhat ki pl. nyáron, a tűző napon. Hasonló akkus technológiát alkalmaz a Navitel kamera sorozata is.

Minden szuperkondenzátorral felszerelt eszköz jelentősen biztonságosabb, viszont kissé drágább is.

 

Thinkware T700 LTE 4G | ★★★★

Értékelés: 5 csillag. Prémium kamera felhő szolgáltatással, különleges opcióként oldalra szerelhető kamerákkal!

A különleges funkciónak - oldalra néző külső kamera - megkérik az árát, de ezzel olyan helyzetekben is felvételt készíthetünk, amire más kamera nem képes.
 

Képminőség: Kiváló Full HD/ Full HD

Extrák: GPS antenna integrálva, hátsó kamera, Traffipaxjelző (fix sebességmérő kamera) funkció, vezetéstámogató funkció, felhő

Előny: Egyedi különleges szolgáltatások

Opcionális: Oldalsó kamerák

Hátrány: Drága

 

70mai A810| ★★★

Értékelés: 3 csillag. Nagyon jó első kamera kép borzasztó minőségű hátsó kamera kép.

Nagyon jó képű első kamera a Xiaomi holdudvarába tartozó 70mai-től, az A800 továbbfejlesztett változata, Starvis2 szenzorral, de sajnos a hátsó kamera nagyon rossz minőségű. Az akkuvédelem túl későn kapocsol le,
ezért a parkoló mód nem ajánlott a készüléknél. Sajnos akkumulátort használ, nem szuperkondenzátoros készülék. Ellenfele a VIOFO A229 PLUS 2CH kiküszöböli ezeket a problémákat, viszont drágább, cserében a hátsó kamera képe is tökéletes, szuperkondenzátoros és a parkoló mód akkuvédelme is állítható megfelelő biztonságos feszültségre.


 

Képminőség: Kiváló 2K / gyenge HD

Extrák: GPS antenna integrálva, hátsó kamera, 

Előny: Olcsó

Hátrány: Gyenge hátsó kamera, gyenge akkuvédelem, akkumulátoros

 

Thinkware U3000 ★★★★★

Értékelés: A legélesebb kés a fiókban! Az U3000 a dél-koreai cég 2024-es zászlóshajója, ennek megfelelően 4K felbontással elöl, Starvis 2 képszenzorral, 2K felbontással hátul és lenyűgözően szép dizájnnal, hogy a prémium autókban is gyári felszerelésként ékeskedjen a  beltérben, mint egy gyári védelmi extra. Látószöge ultraszéles  158 fok, felbontása UHD, a hátsó kameráé QHD. Sokadik generációs éjszakai üzemmóddal, így az esti felvételek is a lehető legjobbak. Beépített radarral, ami a legkülönlegesebb extra a fedélzeti kamerák világában.

Mindent tud, amit egy kamera tudhat, fix traffipax előrejelzés, ADAS vezetéssegítő funkció (kikapcsolható), felhő funkció, és persze a radar az első és a hátsó kamerába építve, ami egy egyedülálló adu-ász, segítségével a parkolási védelem sokszorosa minden más kamerának, úgy, hogy a kamera a fizikai kontaktus előtt megkezdi a felvételt energiatakarékos módban is! A parkoló módot legtovább abszolváló autós kamerák a Thinkware termékei, szuper energiatakarékos módjukkal, mely bekapcsolásakor akár 15-21 napig is őrzi a kamera az autót. Az U3000 radarjával akkor is felvételt készít ebben a módban, ha fizikailag nem érnek a kocsihoz, csak megközelítik azt, pl. egy ember vagy jármű.


Képminőség:
 Kiváló, 4K első,  2K hátsó felvétel

Extrák: Radar elöl hátul, felhő funkció 

Előny: Sony Starvis2 képszenzor, fix traffipax előrejelzés, radar, 15-20 napos parkoló mód, bírja a meleget, a napsütésben parkolást, fel van készítve rá

Hátrány: magas ár

 

 

 

Ezen cikk a minőségi kamerákra fókuszál. Olcsóbb, gyengébb minőségű kamerákról tesztek rendelkezésre állnak az interneten, de az ilyen felső kategóriás és prémium minőségű kamerákról kevés anyag született eddig. Ezzel az összeállítással ezt pótoljuk.

Bizonyos funkciók a kameráknál fontos igényeket töltenek be, mások kevésbé nélkülözhetetlent, inkább kényelmi szempontból előnyösek. Például nagyon hasznos az automatikus rebootolás, pl. a BlackVue és Thinkware kameráknál, mely megakadályozza a kamera lefagyását, a felvétel visszajelző LED a kamera elején pedig inkább kényelmi szempont.

A technikai részletekről, mint látószög, fps, és további  társai a következő cikkünkben, itt olvashatsz.
 

Minden autós kamerát, kamerákat úgy teszteltünk kínálatunkból, hogy a kamera képét és szolgáltatásait is számba vettük, márka szerint és összesítve. A videókat közvetlenül a memóriakártyáról maximális minőségben, vagy teljes méretben letöltve értékeltük, nem videómegosztón visszanézve, mert pl. YouTube-ra feltöltve a videón, videókon különböző erősségű tömörítés megy végbe minden esetben, mely kissé rontja a minőséget.

Az, hogy a termék kijelzővel ellátott, vagy nem található rajta kisebb-nagyobb LCD vagy bármilyen más kijelző csupán LED visszajelzés, nem befolyásolta az értékelést, nem teszi jobbá vagy rosszabbá a készüléket, mert ez egyéni preferencia kérdése, a használati értéket nem befolyásolja, a videókat mindig célszerű okostelefonon vagy számítógépen visszanézni, nem pedig a kamera mini kijelzőjén, mert a részletek jobban láthatóak.

Vannak GPS adatbázis segítségével megvalósuló, fix közúti sebességmérő előjelző, telepített traffipax előre jelző készülékek is, ezen márkák pl  a Thinkware és a Neoline, illetve ezek egyes modelljei. Hogyan? Egy adatbázisban tárolt koordináta mátrix alapján a kamera tudja, ha fix traffipax felé közeledünk, és előre tud szólni, figyeljünk oda sebességünkre.

Ha egy YouTube csatornán néznénk meg a kiválasztott kamera képét, a keresőben a modell nevének beírása után használjuk a "footage" kifejezést, aminek a jelentése felvétel. A fogaskerék ikonnál válasszuk ki a legmagasabb felbontás lehetőséget, és vegyük figyelembe, hogy a YouTube így is tömöríti a felvételt, az eredeti felvétel jobb minőségű.  

A jó minőségű (BlackVue, Thinkware, VIOFO) 4K felvételek képe nappal a legjobb, CPL szűrővel. Éjszaka a FullHD kamerák és a 2K kamerák adják a legjobb képet, CPL szűrő nélkül.

A kamerát az autóba telepítve - akár percek alatt, házilag is képesek lehetünk erre, főleg aki minimális műszaki érzékkel rendelkezik - rögtön nagyobb biztonságban lehetünk, a menetrögzítő használata azonnal megkezdhető.

 

A traffipax jelző funkcióval felszerelt kamerák, mint pl. a Thinkware U1000 és Neoline X74 előre figyelmeztet a közelgő telepített, azaz fix sebességmérőkről, mit amilyenek a VÉDA kapuk is. A kamera memória tartalmaz egy frissíthető adatbázist, mely a traffipaxok koordinátáját tartalmazza, ugyanis ez teszi lehetővé az előrejelzést a sofőr számára.
 

Tartalomhoz tartozó címkék: fedélzeti kamera

Keresés