Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Az első méterek radardetektorunkkal

2016. 05. 17. 13:17:34
az_elso_meterek_in.jpg
 
 
 
Az első méterek - gombok, alapbeállítások
2016. május 17. 
 
Miután megkerestük a megfelelő helyet detektorunknak, nézzük meg, milyen gombok találhatóak a készüléken. Ezek általában a ki-/bekapcsolásra, fényerő beállításra, automata némításra és üzemmód választásra használhatóak. Detektorunk beállításával tovább növelhetjük készülékünk teljesítményét, 
néhány percet rászánva kényelmesebbé, funkcionálisabbá tehetjük annak használatát.
 
 

A hangerő beállítás gyakran a ki-/bekapcsoló potméterrel végezhető. A hangerő beállítás része a "QUIET" (csöndes) gomb, melyet megnyomva az automata némítás funkciót érhetjük el. Ekkor beérkező radar jel esetén egy rövid riasztás után a készülék csak diszkrét hangjelzéssel figyelmeztet tovább arra, hogy radaros traffipax lehet a közelben, diszkrétebbé téve ezzel a készülék működését (nem csipogja végig a traffipaxig eltelő időt).

gombok.jpg
A radar detektorok fényerejét a "DARK" (esetleg "Dim") feliratú gombbal állíthatjuk a környezeti viszonyoknak (pl. nappal, este) megfelelően kényelmesre. Egyszer lenyomva a gombot a fényerő csökken, megismételve tovább halványodik. A teljes fényerőhöz ugyancsak ezzel a nyomógombbal térhetünk vissza. Gyakori funkció, hogy a leghalványabb fényerőt alkalmazva a készülék riasztás esetén teljesen lekapcsolja a kijelzőt és csak hangriasztást ad, majd néhány másodperc elteltével újra aktiválja a kijelzőt.
 
 
 
Elérkeztünk egy izgalmasabb részhez, az üzemmód kiválasztásához:
Detektorunk kijelzőjén riasztáskor találkozhatunk olyan jelzésekkel, mint például X, K, Ka, és esetleg Ku. Ezek beérkező radarjel sugárzást jelentenek, azon belül pedig egy-egy frekvencia tartományt. Készülékünk így különbözteti meg a beérkező jeleket és ez segít a finomhangolásban is. Amire jelenleg figyelmet kell fordítanunk, a K és a Ka sáv, mert a többi radar frekvencián nem működik sebességmérő. K radaros sávon sugároz a 365 darab új telepítésű TrafficSpot radar, Ka radaros sávon pedig a korábbi kiépítésű Ramet típusok sebességmérői.  


A lézeres sebességmérést "L" ikon, vagy Laser felirat jelzi a készülékeken. 

 
 
Szinte minden radardetektoron található "CITY" gomb, amivel a városi és országúti üzemmód között választhatunk. Ezek az üzemmódok jellemzően a radar érzékenység szűrését befolyásolják. Feladatuk, hogy városi használat során kevesebb fals riasztást – hamis riasztás, amit nem sebességmérő traffipax okoz, hanem azonos frekvenciatartományban dolgozó egyéb eszköz - kapjunk. A városi üzemmód leggyakrabban az X sáv érzékelését csökkenti, vagy iktatja ki. Ezen a frekvenciasávon Magyarországon nem mér traffipax, így javasolt minden esetben a városi üzemmódot használni, akkor is, ha országúton, autópályán közlekedünk. Ha több városi üzemmódot is tartalmaz detektorunk - mint pl. a legtöbb Whistler készülék - akkor a City 2 üzemmód használata javasolt.

Ezen alapbeállítások elvégzése után használatba vehetjük detektorunkat. Érdemes az adott készülék használati utasításának átolvasása után a készülék menüjét is átnézni, beállítani, ehhez következő cikkünkben adunk tippeket! 

Ha szeretnél folyamatosan értesülni a következő cikk érkezéséről, valamint újdonságainkról, akcióinkról iratkozz fel hírlevelünkre! Köszönjük a figyelmedet!     

Keresés