Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Sugárzásmérő Geiger-Müller számláló és elektroszmog detektor

Ár:
69.900 Ft (55.039 Ft + ÁFA)

Sugárzásmérő műszer, Geiger-Müller számláló és elektromos térerő, mágneses térerősség mérő detektor, hordozható, mobil kivitelben. Nagy LCD kijelzővel, kettő az egyben radioaktív sugárzás, atomsugárzás, valamint elektroszmog mérésére, jelzésére, kattogó részecske jelző hanggal.

Gyártó: Egyéb
Cikkszám: XR3-RE
Elérhetőség: Raktáron, zavartalan kiszállítás
Átlagos értékelés: 5 / 5 csillag! (1)
Várható szállítás: 2024. június 25.
Szállítási díj: Ingyenes
Menny.:db

Leírás és Paraméterek

Radioaktív SUGÁRZÁSMÉRŐ ÉS DOZIMÉTER FUNKCIÓS KÉSZÜLÉK valamint elektromos sugárzás, elektroszmog mérésére szolgáló műszer

Gamma (γ) sugárzás, Béta (β) sugárzás, és a nukleáris atomsugárzás (X) detektálására szolgáló Geiger Müller számláló csővel integrált készülék a környezetünkben előforduló radioaktivitás és nukleáris sugárzás nyomainak érzékelésére.

A veszélyes gamma sugárzás mértékének megállapítására, a nagy energiájú béta sugárzás felismerésére, valamint a radioativ sugárzás detektálására szolgál a készülék egyik funkciója. A részecskék beérkezését a GM csőbe kattogó hanggal jelzi, mely lekapcsolt kijelző mellett is követhető fülünkkel.

A radioaktív sugárzásmérő pillanatnyi, átlagos és halmozott értéket is mér. A sugárterhelésről, annak átlagos mértékéről hasznos információkat itt olvashatsz.

További funkciója a felületre eső elektromágneses besugárzási energia (µW/cm² - mikrowatt/négyzetcentiméter), az elektromos térerősség (V/m - Volt/méter) és mágneses erőtér mérése (µT - mikroTesla), amivel elektromos készülékek, távvezetékek, trafók, trafóállomások, trafóházak, röntgen és MRI gépek, mikrohullámú sütők, számítógépek, mobiltelefonok és más elektronikus berendezések által kibocsájtott elektromágneses hullámok erőssége vizsgálható, tesztelhető.


Radioaktív sugárzás és elektroszmog sugárzásmérő

Egy készülék, két funkció: radioaktív és elektromos sugárzás mérése egy készülékkel

 

Részecske hang funkció

A részecske hang kattanással jelzi, ha egy radioaktív részecskét érzékelt a készülék lelke, a Geiger-Müller cső. Nagyobb háttérsugárzás esetén a kattogás sebessége nő, így anélkül is észrevehetjük a változást, hogy a kijelzőt néznénk. 

Akkuval vagy elemmel is használható

A mobil sugárzásmérő készülék 3db AA méretű 1,5V-os ceruzaelemmel vagy 3db szintén AA méretű 1,2V-os tölthető akkumulátorral is üzemelhet, attól függően, mit helyezünk bele. Akkumulátor használata esetén az akkuk tölthetőek a mikro USB csatlakozón keresztül, így akár folyamatosan is működhet az eszköz. Az elemek vagy akkuk nem tartozékai a készüléknek. A készülék elem nélkül micro USB táp (pl. telefon töltő) csatlakoztatásával is használható. Elemet behelyezve soha ne kapcsolja a készüléket USB áramforrásra.

Színes, grafikus kijelző

Színes, grafikus kijelzőjén megjeleníti az aktuális, az átlagos és a kumulált dózist, a valós érték alakulását csökkenését, növekedését grafikusan is megjeleníti, könnyen átláthatóvá téve a sugárzásdózis pillanatnyi alakulását.

A mobil készülék Béta - β -, gamma - γ - és röntgensugárzás - X -, "atomsugárzás" nukleáris, radioaktív sugárzás érzékelésére specializált.

 

A készülék az alábbi adatokat mutatja színes kijelzőjén:


REAL
 - real - valós idejű sugárzás, a készülék másodpercenként méri és ellenőrzi a valós, pillanatnyi adatokat.  A készülék automatikusan futtatja ezt a mérési módot. Mértékegysége µSV/h, vagyis mikroSievert óránként.

AVG - average- átlagos sugárterhelés, a készülék megmutatja, hogy átlagosan, óránként milyen mértékű a háttérsugárzás, egyéb sugárterhelés. Mértékegysége µSV/h, mikroSievert óránként.

ACC - accumulated- kumulált érték, azaz a készülék ACC értékének nullázása óta eltelt időben elszenvedett sugárzás, doziméter funkció. A kumulált érték törölhető, a számlázó nullázható, egyébként kikapcsolás esetén sem felejti el a készülék a tárolt értéket. Mértékegysége mSV, azaz miliSievert.
 

 

Mobil, hordozható kialakítású készülék, mely három darab ceruza elemmel - 1.5V AA - működik (nem tartozék!). Üzemeltethető szintén 3db AA méretű 1.2V-os tölthető ceruza akkumulátorral is, melyek a készüléken található micro USB csatlakozón keresztül is tölthetők. A készülék elemek nélkül, USB csatlakozással is táplálható, így folyamatos üzemben is használható, állandó tápellátással.

A természetes forrásból származó úgynevezett "ionizáló" sugárzás mindenhol megtalálható, kozmikus, az űrből érkező vagy földi is lehet. Pl. nagy magasságban, az utasszállító repülőgépeken jelentős sugárterhelést kaphatunk a tengerentúli utak során, mely sugárzás a Napból és a világűrből származik.

Elemmel működő radioaktív sugárzásmérő

A készülék 3db AA 1.5V elemmel (vagy 1.2V tölthető akkuval) működik - egyik sem tartozék

 

A földi eredetű sugárzás a radioaktív elemek bomlásából származik, ilyen pl. az urán. Táplálékunk is sugárzik, mivel az állatok és növények is felveszik a környezetben található radioaktív részecskéket. Az atomfegyver kísérletek és erőmű balesetek jelentősen növelték az elmúlt évszázadban a légköri sugárzás szintjét.

Mennyi a biztonságos háttérsugárzás, radioaktív sugárzásmértéke?

A háttérsugárzás mértéke Magyarországon 0,05-0,18 μSv/h körül ingadozik.

Ez az érték függ a magasságtól, a talaj típusától, továbbá a természeti, időjárási körülmények (elsősorban a csapadék) változásaitól.

A hazai figyelmeztetési szint 0,25 μSv/h, a riasztási szint 0,5 μSv/h.

Ezek a jelzési szintek valós veszélyt még nem jelentenek, csak azt jelzik, hogy indokolt utánajárni és megvizsgálni, hogy mi okozhatta, illetve okozza a szint növekedését, mielőtt az biztonsági kockázattal járhatna. Ezt az értéket a doziméter AVG értékénél olvashatjuk le.  További infó a háttérsugárzás biztonságos értékéről itt.


A terméket 1 év hivatalos jótállással és garanciával és magyar nyelvű használati útmutatóval szállítjuk GLS Futárszolgálattal.


Tulajdonságok:

γ sugár mérés igen
β sugár mérés igen
X sugár mérés igen
Elektromos térerősség igen
Mágneses térerősség igen
Felületre eső besugárzási energia igen
Frissítési idő 3sec
Dózis válasz <± 20% (1μsv / h-99,99msv / h)
Energia válasz <± 30% (48KeV-1.3MeV)
Relatív hiba <± 15%
Halmozott dózisegyenérték  HP (10) 0,0μsv-99,99mSv millsievert (1 mSv = 10−3 Sv = 0,001 Sv)
Dózisegyenérték HP (10) 0,1 μSv / H-9,99 mSV / H
Részecskehang igen - kattogó

Vélemények

5.00
1 értékelés
5
(1)
4
(0)
3
(0)
2
(0)
1
(0)
Írd meg a véleményed!
| 5 / 5 csillag!
2023. 12. 02.
Pontosan mér, jól mutatja a háttérsugárzást is! Ajánlom! Három elemmel sokáig üzemel, ha lekapcsolom a kijelző világítást. A használati utasítás is részletes, magyar nyelvű.

Keresés