Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Haladó menü beállítási lehetőségek

2016. 06. 28. 11:56:11
menu_beallitasok_in.jpg
 

Hogyan tudom kalibrálni radar detektor készülékemet?
2016. június 28.
 
Radar detektorod használatához kapcsolódó cikksorozatunk előző részeiben az elhelyezéshez és az alapbeállításokhoz adtunk tanácsokat. Most kerítsünk sort a készülék menüjének megismerésére!
A használati utasításból megtudhatjuk, hogyan érhető el a készülék menüje. Ez általában egy külön „Menu” gombbal, vagy valamely gombok lenyomva tartásával kivitelezhető. A menü egyes pontjai között léptethetünk, az adott funkciót ki-be kapcsolhatjuk. Természetesen a készülékek kikapcsolás után is megőrzik a beállításokat, nem szükséges újra elvégezni azokat minden bekapcsolás alkalmával.
 
 

A menübe belépve, készüléktől függően számos funkció ki- és bekapcsolható.
Most a leggyakoribb menüpontokra fókuszálunk!

 
 

Önteszt funkció ki-, ill. bekapcsolása: Napi többszöri indítás mellett zavaró lehet, hogy minden alkalommal lefut az önteszt, ezért kikapcsolhatjuk a „Test” – tesztelés funkciót, mely a detektor bekapcsolásakor futtatja végig a kijelző és a hangszóró tesztjét, mutatva ezzel, hogy készen áll a munkára.

 

Radar sávok ki-, ill. bekapcsolása: A készülékek menüjében az X sáv kikapcsolása is hasznos lehet számunkra, ha van ilyen lehetőség a készülékben. Ezzel a felesleges riasztások száma csökken, a detektor nem veszi majd figyelembe az olyan beérkező jeleket, amelyek ezeken – traffipaxok által nem használt – frekvenciákon érkeznek be. A Whistler készülékek többségén a "City 2" üzemmód az, melyben az X sávot kizárjuk a detektálásból, így érdemes ezt a módot beállítani!
 

A telepített VÉDA traffipax kapuk K radarsávon mérik meg sebességünket, míg a hosszabb ideje üzemben álló Ramet sebességmérőt tartalmazó sebességmérő dobozok Ka sávon üzemelnek, így elegendő, ha ezeket a sávokat figyeli készülékünk.


veda_tr.jpg 

A K radarsávon mérő VÉDA traffipax 132 helyen les ránk Magyarország útjain

 

Néhány berendezés, mint pl. újabb autók tempomat rendszere, vészfék asszisztense, holttér figyelője vagy egyéb forgalomfigyelő eszközök K sávon működhetnek. Ezeknek kiszűrésére állíthatóak be a több fokozatú filterek, szűrők X és K sávon. Ha azt tapasztaljuk, hogy más járművekre gyakran jelez a készülék, kapcsoljuk magasabb fokozatba a szűrőt.
 
A Ka „narrow” vagyis Ka "szűkített" üzemmód engedélyezése azt jelenti, hogy a készülék nem a teljes Ka frekvenciát, hanem annak csak egy szeletét figyeli. Akkor érdemes bekapcsolni, ha felesleges riasztásokat tapasztalunk Ka sávon, vagy szeretnénk nagyobb jelzési távolságot kapni detektorunktól.
 
ramet_fix.jpg
Ka radaros sávon dolgozó sebességmérő dobozokkal az M0, M1/M7 és M1 autópályákon találkozhatunk
 
 
A POP menüpont bekapcsolása impulzus üzemű radarok érzékeléséhez szükséges. Magyarországon nem használnak ilyet, mit ahogy az SWS-t – forgalmi szituációt, balesetet előrejelző berendezést - sem, így ezeket kapcsoljuk ki, ha gyárilag engedélyezve vannak. Ebbe a csoportba tartozik a VG-2 jelzés opció
is, ami csak abban az esetben hasznos, ha olyan területen használjuk a detektort, ahol az tiltott, és a rendőrség radar-detektor kereső készülékkel van felszerelve. Magyarországon legális a radar és lézer detektorok használata, így a VG-2 aktiválására nincs szükség.
 
 
 

GPS funkciók: Ha GPS-szel ellátott készülékünk van, igen hasznos funkció lehet a riasztási sebességhatár beállítása. Ennek segítségével elérhető, hogy pl. 50km/h alatti sebességgel haladva készülékünk ne adjon hangjelzést, így dugóban araszolva nem terheli a sofőrt felesleges riasztással. 

Beállítható a sebességfüggő hangerőállítás is, ekkor nagyobb sebességnél növeli a hangerőt a készülék, kompenzálva ezzel az emelkedő motor- vagy szélzajt. 

A telepített traffipaxok adatbázisból történő jelzési távolsága is kiválasztható, így ha a gyári értéket túl nagynak ítéljük, csökkenthetjük azt.

 
Az akku kímélő üzemmód – „Battery saver” – gépkocsink akkumulátorát védi meg, ha véletlenül bekapcsolva felejtjük a készüléket, néhány óra elteltével automatikusan kikapcsol, ha nem érzékel gombnyomást. Kikapcsolás előtt a detektor jelez - ha ekkor bármely gomb lenyomásával jelezzük,hogy használatban van, nem kapcsol ki.
 
 
 
A készülékek még számos, egyedi beállítással rendelkezhetnek, ezért érdemes elolvasnunk a használati utasítást, hogy minden funkcióját ki tudjuk használni detektorunknak.

 
Nem kell félnünk, hogy véletlenül tönkreteszünk valamit a beállításokkal. Ha nem megfelelő működést tapasztalunk, csak keressük meg a „reset” vagy „factory reset” opciót, így egyszerűen visszaállíthatjuk a gyári beállításokat.
 
 

A készülékeket a Detektorbolt.hu-tól a magyarországi követelményeknek megfelelően beállítva kapod kézhez, így nincs feltétlenül szükség a készülék menüjében történő elmerülésre.

Ha szeretnél folyamatosan értesülni a következő cikk érkezéséről, valamint újdonságainkról, akcióinkról iratkozz fel hírlevelünkre! Köszönjük a figyelmedet!     

Keresés