Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Melyik autós kamerát válasszam, 4K-t vagy a Full HD-t?

Melyik autós kamerát válasszam, 4K-t vagy a Full HD-t?

A felbontások kavalkádja a menetrögzítők világában.

 

 

 

 

 4K, 2K felbontás vagy Full HD? 60 FPS? 30FPS? Mik ezek a betűk és számok?

 

Az autós kamerák egyik fő paramétere a felbontás és a képkockaszám. A felbontás lehet FullHD, 2K - QHD, 4K -UHD, mely biztosítja a megfelelő képminőséget. Régebben használt felbontás volt még a HD, de ez már kikopott a kínálatból, legalábbis a minőségi kameragyártóknál, esetleg a gyermekjátéknak készültek között még találkozhatunk vele. 

 

Ezek általában 20-30.000Ft alatti kamerák, melyeket már áruknál fogva is lehetetlen megfelelő minőségben megtervezni, előállítani, szállítani, vásárlói támogatást, frissítést nyújtani hozzájuk.

Ezek gyakran csak eladásra szánt termékek, amelyek valódi feladatukat nem tudják betölteni, esetleges incidens esetén csak bosszúságot okoznak az elveszett felvétellel vagy közelről, nappal is olvashatatlan rendszámmal, lemerülő akkumulátorral.

 

Na de melyiket válasszam?

Teszi fel magának  a kérdést minden vásárló, aki még nem találta meg a számára legjobb kamerát.

Minden felbontásnak megvannak az előnyei és hátrányai, melyet az alábbiakban foglalunk össze:

 

Full HD (FHD) felbontású dashcam:

A Full HD felbontás napjainkban már alapvető elvárás. A legjobb gyártók is alkalmazzák, leggyakrabban a felbontásban a csúcsot képviselő SONY képérzékelőkkel, melyekkel  kiválóan beállítható, hangolható képminőség mellet 60fps sebességgel készülhet a felvétel.

Előny:

Kedvezőbb ár, kiforrott technológia, ár, kisebb energiafogyasztás, jobb éjszakai felvétel - pl. SONY Starvis szenzorokkal felszerelt BlackVue kamerák Full HD 60FPS videóval. Kisebb fájlméret, ezáltal több felvétel fér a memóriakártyára. 60FPS elérhető. A legjobb éjszakai felvétel általában ilyen felbontású kamerákhoz kötődik.

Hátrány:

Relatív kis felbontás a nagyobbakhoz képes.

A kategória legjobb készüléke pl. a BlackVue DR750X PLUS 2CH vagy testvére, az LTE modullal egybeépítve, DR750X PLUS LTE, mely távfelügyeletet is biztosít.

Legjobb Full HD autós kamera és lencsevédője

 

2K vagy QHD (Quad HD, azaz négyszerese a "sima" HD felbontásnak" felbontású fedélzeti kamera

 

A QHD kamerák kompromisszumot jelentenek az FHD és UHD kamerák között. Quad HD, a HD felbontás kb. négyszerese, nevét innen kapta. Jó képet biztosít, de 60FPS már igen nagy fájlméretet eredményezne, így ez általában már nem opció, jellemzően 30FPS képfrissítést társítanak hozzá.

 

Előny:

Kedvezőbb ár a 4K felbontáshoz képest, nagy felbontás, minimum 5 Mp-es (Megapixeles) fényérzékelő lapka

 

Hátrány:

Drágább, mint a Full HD, nagyobb energiafelvétel és ezáltal melegedés, némileg nagyobb fájlméret.

 

 

4K vagy UHD (Ultra HD) felbontású menetrögzítő kamera

 

A jelenlegi csúcskategória a menetrögzítőknél az ULTRA HD felbontás, mely általában széles látószöggel társul. A felvétel igen jól nagyítható, hiszen rendkívül információ és részletgazdag.

A egyik fontos előnye a 4K-nak, hogy nagy látószög mellett is elegendő részletet tartalmaz, hogy szükség esetén nagyítva a képet is rendszámokat olvashassunk le a felvételről.

A FullHD felbontással rendelkező kamerák látószöge szükségképpen szűkebb, mint a 4K  kamerákhoz készült lencsék látószöge.

 

Előny:

Nagyon nagy felbontás, jól nagyítható kép, minimum 8 megapixeles képérzékelő, így alkalmazható nagy látószögű lencse is, pl 162°-os, mint dél-koreai zászlóshajó, a BlackVue DR900X Plus kamera lencséje, mely mindent lát a két "A" oszlop között. Részletgazdag, információgazdag kép, széles látószög.

Hátrány:

Nagyobb energiafelvétel, ezáltal magasabb üzemi hőmérséklet, drágább fényérzékelő lapka, nagyobb fájlméret.

 

A BlacKVue DR900 széria impozáns felvétele az alábbi videón is megnézhető: (A YouTube fogaskerekénél állítsd a felbontást magasabbra és tedd teljes képernyőre a képet a jó minőséghez. A YouTube felvételek tömörítettek, ennél az eredeti még részletesebb.)

 

Az ár bajnok 4K VIOFO A129 PRO DUO képét megtekinthetjük az alábbi videón. A részletek elsősorban teljes képernyős nézetben és a fogaskeréknél a minőség opciónál 1440p vagy 2160p felbontást választva tárulnak fel. A mentett felvétel a memóriakártyán ettől is élesebb, mivel a Youtube automatikusan tömöríti a videókat, mely minőségcsökkenést okoz.

 

 

A hátsó és belső kamerák felbontása jellemzően Full HD, bár akad kivétel, pl. a Thinkware U1000 kamerája 2K felbontású. 

Ha további tanácsra lenne szükséged a döntéshez, keress minket e-mailben vagy telefonon és személyre szabott tanácsot kaphatsz a neked megfelelő fedélzeti kamera kiválasztásához! 

e-mail:info@detektorbolt.hu

tel:+3612200462

Természetesen a nálunk vásárolt készülékek beszerelésében is tudunk segíteni, az autós kamera beszerelés megoldott!

 

Teljes kínálatunkat autós kamerák tekintetében itt találhatod meg.

 

Tartalomhoz tartozó címkék: fedélzeti kamera

Keresés