Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Civil mozgó autókból támad újra a Fáma 3 lézer

2019. 05. 20. 12:13:53
 
 
 
Új civil követőautós sebességmérések az utakon
- visszatért a Fáma 3 sebességmérő lézer!

 
 
18 éves fejlesztés, mégis újra csatasorban a Fáma 3 lézer 

Évekkel ezelőtt nyugdíjazott készülékek kerültek elő a rendőrség raktáraiból, megyénként egy. Most, az újrahitelesítésük után civil, jelöletlen autókból menet közben ellenőrzik a sebességet és korbácsolják az autósok idegeit. Számos kérdést kapunk a témával kapcsolatban, ezért összegyűjtöttük a legfontosabb információkat a régi-új sebességmérővel és a védelmi készülékekkel kapcsolatosan.

 
fama3_sebessegmero.jpg  
"Anyósra szerelt" Fáma 3 lézer régen - nem újdonság a mozgó autós mérés, csak egy ideig nem volt
 
 
 
Miről is szól a Fáma?

 
A Fáma 3 sebességmérő lézer alapjainak kifejlesztése a kétezres évek elejére nyúlik vissza. A ma használt típusokban már GPS modul is található, így valósulhat meg a menet közbeni sebességmérés. A készülék a műholdakra csatlakozva, az azoktól kapott koordináta adatokból számítja ki a mérőautó, ill. ehhez képest a mért autó sebességét. Az interneten publikált videók tanúsága szerint a készülékeket a gyorshajtáson túl egyéb szabálytalanságok - pl. záróvonal átlépés előzésnél - dokumentálására is használják a mozgó ellenőrzések során, melynek bírságtételét az autós félreállítása után rögtön ki is szabják.  
fama_3_lezer_agy.jpg
Kustom Signals Pro Laser III - a Fáma 3 lézerek sebességmérő "agya"
 
 
Védekezés

Védekezni elsősorban a sebességed megfelelő megválasztásával tudsz! De ebben aktív, valamint passzív traffipax védelmi rendszereink is segíthetnek. Mivel a Fáma 3 lézer nem újdonság a piacon, így azt a régebbi készülékek is jó eséllyel detektálhatják, frissítésre tehát nincs szükség a frissíthető készülékeken sem. 

 
 

Mit ajánlunk?

 

 

Aktív védelem - AL Priority
 
A legmegbízhatóbb védelemhez első és hátsó érzékelővel is felszerelt AL Priority (ALP) készüléket javaslunk. Amennyiben rendelkezel már AL Priority készülékkel, de csak első védelmed van, tanácsoljuk hogy egészítsd ki hátsó érzékelő fejjel is!


alp_szenzor.jpg
ALP tulajként, meglévő rendszereden ellenőrizd, hogy a fej/fejek vízszintesen pozicionáltak-e és a menetiránnyal párhuzamosak, nem néznek-e kifelé vagy befelé! Az időszakos ellenőrzés egyébként is ajánlott, az mozgó autós mérések visszatérése miatt most kötelező tevékenység.

Frissítésre, amit egyébként minden körülmények között ajánlunk, a Fáma 3 traffipaxok újbóli megjelenése okán nincs szükség. Az AL Priority készüléked kiválóan kezeli ezt a lézert is. (Lásd lézerek listája.)

 

 

 
Passzív védelem - Whistler
 
A Whistler készülékek (GT-468GXi és PRO-93GXi) képesek lehetnek akár a hátulról jövő Fáma 3 mérést is érzékelni, amennyiben a készülék érzékelőjét a szélvédőn keresztül eléri a lézersugár. (Érdemes a készüléket ennek megfelelően elhelyezni a szélvédőn.)
Mivel a rendőrségi lézer folyamatosan sugározza jeleit, így akkor is jelezhető, ha még nem a mi gépkocsinkat mérik közvetlenül, így lehet időnk ellenőrizni a sebességet és elkerülni a büntetést.  


whistler_pro_93gxi_3.jpg
 
 
 
A témában érkező hivatalos nyilatkozatok szerint a mérést végző civil autók (jelöletlen Audi, Mercedes, Skoda,Opel stb.) szolgálati helyét, útvonalait cserélgetni fogják, így nem sok esély van megjegyezni a megszokott útvonalon dolgozó civil álcás traffipaxokat. 

A fix VÉDA kapuk, a mobil, de álló helyből, állványról vagy parkoló autóból mérő CAM-S1 lézerek után a  Fáma 3 sebességmérők reaktiválásával további 20-40 traffipax ellenőrizheti az autósok sebességét. 

Ha szeretnél hasonló hasznos híreket kapni, iratkozz fel hírlevelünkre!

Keresés