Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Milyen autós kamerát vegyek? Gyakori kérdések

Autós fedélzeti kamera

Fedélzeti kamera - gyakori kérdések és válaszok, tanácsok és információk
 

>>>Nézd meg ide kattintva autós menetrögzítő kínálatunkat<<<

 

Milyen autós kamerát vegyek?

A kínálat hatalmas, a választás nem könnyű! Keress minket telefonon (+3612200462)vagy e-mailben (info@detektorbolt.hu), és segítünk választani! Szempontok melyek gyakran felmerülnek:
 

Szükséges-e kijelző, képernyő a kamerára?

- Képernyővel és kezelőgombokkal ellátott kamerák, melyek okostelefon nélkül is használhatóak: Viofo, Neoline, Lanmodo​. Ezek a kamerák okostelefonos rutin nélkül is jól kezelhetőek, de legtöbb esetben alkalmasak az okostelefonos használatra is. A Viofo minden készüléke ilyen, a Neoline egyes készülékeivel egyetemben. Ezen készülékeken a rögzített videók a kamera képernyőjén és a memóriakártyát kivéve, számítógépen, laptopon nézhetőek vissza szükség esetén. A kamerákban microSD kártya van, mely a legtöbb esetben mellékelt microSD - USB átalakítóval egyszerűen a számítógéphez csatlakoztatható. Ez az átalakító tartozéka többek között a BlackVue, Thinkware, Viofo, Lanmodo kameráknak.

- Képernyő nélküli készülékek, melyek beállítása, illetve a videók visszanézése okostelefonon történhet (vagy a memóriakártya kivételével számítógépen). Ezzel a funkcióval rendelkező kamerák, mind rendelkeznek wifi kapcsolattal és összetett telefonos alkalmazással. Ilyenek a BlackVue és Thinkware kamerái, melyekkel az okostelefonos kapcsolat mentén akár a távfelügyelet is megoldható: távolról is láthatjuk, mi történi autónknál.

Az autós kamera összefoglaló neve az autóba helyezhető digitális videó felvevő eszközök családjának. Gyakorlatilag egy digitális beépített videokamera mely az eseményeket fekete doboz módjára rögzíti.

Divatos és hasznos autófelszerelés napjainkban, nap mint nap láthatunk az interneten meghökkentő helyzeteket, baleseteket, büntetőfékezést vagy más hajmeresztő manővert, amit ilyen autós kamerával vettek fel és csak örülhetünk, hogy nem velünk esett meg, nem mi voltunk részesei az eseménynek.

Ha autós menetrögzítőt használunk, biztosíthatjuk magunkat a váratlan, előre nem látható esetekben az események videós rögzítésével, mely egyértelmű bizonyíték vitás helyzetben.

 

Autós menetrögzítő

Mire jó a kamera?


Bizonyíték

Az autós menetrögzítő bizonyítékként szolgálhat egy vitás helyzetben, ha egy koccanás vagy baleset során a vétkes fél nem ismeri el a felelősségét, vagy egyszerűen meg sem áll, esetleg észre sem veszi, hogy balesetet okozott.

Számtalan esetben nem érvényesíthetjük igazunk bizonyíték nélkül ha nincs beismerő fél. Rád húzta a kormányt vagy "büntetőfékezett" valaki előtted az autópályán, ezzel veszélyeztette az életed? Nem bizonyítható, hacsak nem készült felvétel saját menetrögzítő kamerával.
 

Menetrögzítő kamera az M0 autópályán használva


Vitás esetekben a rendőrség, a biztosító, végső esetben pedig a bíróság is figyelembe fogja venni a felvételt. Pótolhatatlan bizonyíték lehet a kezedben a menetrögzítő által.

A felvétel azonnal visszanézhető, nem úgy mint a térfigyelő kameráknál, ahol csak a szerencse és a rendőrség együttműködésével kérhető ki a felvétel, ami néhány napon belül automatikusan törlődik is. A felvétel automatikus, mely fizikai behatás (G szenzoros gyorsulásmérő jelzésére) esetén rögzíti az eseményt, így nem szükséges semmilyen gombot megnyomni a felvételhez. Természetesen választható folyamatos felvétel is, ez az ütközésérzékelő csak kiegészíti.


Szórakozás
 

Az autós DVR (digital video recorder), azaz videó rögzítő, élmények felvételére is alkalmas: ha látsz valami érdekességet az utazás során, könnyedén megoszthatod barátaiddal, családoddal. Átszaladt előtted az őz rudli? A kamera felveszi! A videókat akár fel is töltheted youtube-ra, elküldheted barátaidnak az érdekes felvételt.
 

Felügyelet parkolás során

Lakótelepen parkolsz és piszkálják az autód? Autólopási kísérlet során kihúzták már a zárat vagy kilopták a tolatóradar szenzorait a lökhárítóból? Megkarcolták, "megkulcsolták" - összekarcolták a kocsit? Ha parkoló módban figyel az autós kamera, rögzítheti a tettest, így van némi esély a kártérítésre és a rendőrséghez is úgy fordulhatsz, hogy van valami a kezedben. A parkoló üzemmód lehet folyamatos vagy mozgás által aktivált. Ez utóbbi az úgynevezett mozgásérzékelős autós kamera, mely algoritmusa a kép változását figyeli, és ennek alapján indítja a felvételt. Tehát optikai mozgásérzékelőt alkalmaz a legtöbb készülék. 

Folyamatos rögzítés esetén minden rögzítésre kerül, majd a loop felvételnek köszönhetően a legrégebbi eltárolt videót írja felül az autós kamera, így ha bármi történik, van időnk visszanézni a felvételt mielőtt az megsemmisül, felülírja az új adat, a következő videó.


Parkoló üzemmód

Általában háromféle parkoló mód található meg a dashcam készülékekben. A mozgásérzékelős kamera mód esetén a kamera akkor indít felvételt, ha mozgást érzékel. Ehhez persze nem árt, ha nincs teljesen sötét az autó környezetében. Zárt helyen, kertben vagy garázsban parkoláskor a legjobb funkció, forgalmas utcán parkolva inkább másik opciót érdemes választani, mint például a Timelapse funkció, mely másodpercenként néhány képkockát rögzítve, mint egy gyorsított felvételként rögzíti a parkolást. Probléma esetén gyorsan és hosszú időre visszamenőleg megnézhető a felvétel, köszönhetően a kis helyigények. Gyakori funkció még a Low bitrate felvétel is, mely tömörített, némileg gyengébb minőségű videót rögzít hanggal együtt, de a normál tempóban.

 

Mit jelent, hogy wifis kamera? Szükséges wifi hálózat a wi-fi képes kamerák használatához?

Nem szükséges wifi hálózat a kamerák használatához, a Wi-Fi-s kamerák általában maguk hoznak létre egy wifi hálózatot, melyre okostelefonoddal csatlakozni tudsz, így könnyen letölthetsz videókat, elvégezheteda beállításokat. A felhő funkciós  kamerák (BlackVue, Thinkware márkák) tudnak külső wi-fi hálózatra csatlakozni, pl. az otthoni wifi hálózatra amellett, hogy telefonunk tud csatlakozni a kamerára. 

Minden autós kamera rögzít wifi hálózat és okostelefon nélkül is, a videók pedig visszanézhetőek a számítógépen, laptopon, hagyományos módon is.


Fedélzeti kamera elöl, hátul

Kameráink jó része választható első, és első hátsó kiépítéssel. A VIOFO 129 Pro/Plus, a BlackVue PLUS szériája és a Thinkware kamerák utólag is kiegészíthetőek hátsó kamerával.
Hogy szükség van-e hátsó kamerára? Véleményünk szerint igen, szükséges a hátsó kamera a komplex 360°-os rögzítéshez, hiszen sok minden történhet az autó mögött is, ami figyelemre méltó, akár menet közben, akár parkolás során. Természetesen nem szükséges azonnal beszerelni a hátsó kamerát, hosszú út előtt megvásárolva a rendszert, az első kamera azonnal használható, a hátsó kamera később is felszerelhető.


Három kamerás felvevő, belső kamerával

Belső kamerával ellátott, 3CH, 3 csatornás kamerára van szükségünk. Ennek képviselője kínálatunkban a három kamerás Viofo A139, mely a taxisok, fuvarozók, személyszállítók, fuvarmegosztók tökéletes választása. Segítségével ellenőrizhetjük, visszanézhetjük azt is, mi történt az utastérben.


Elrettentés

Akár a forgalomban, akár parkolás során elrettentő erővel bír a kamera. Ha valaki észreveszi, hogy az autóban kamera van, önkéntelenül viselkedni kezd, hiszen tudja, felvehetik amit csinál, mind a forgalomban, mind a parkolóban. A BlackVue és Thinkware kamerákon ki- és bekapcsolható a felvételre figyelmeztető led fény mely a külső lencse mellett található, kívülről is látható helyen.


Meddig marad meg a felvétel a kamerán, mikor törlődik a videó?

Annak, hogy mennyi ideig őrzi meg a felvételt a parkolásról a kamera, attól függ, mekkora a behelyezett memóriakártya mérete és milyen képfrissítéssel - másodpercenként hány képpel -, illetve milyen felbontással rögzíti az eseményeket. Jellemzően 32GB-os kártya esetén ez néhány nap, 128GB-os memóriakártya esetén több hét is lehet. Ez persze attól is függ, mennyit és milyen gyakran megyünk az autóval. 


Fedélzeti kamera beszerelése

A kamerák házilag is beszerelhetőek, de ha szeretnéd a parkoló üzemmódot is használni, a kamerát össze kell kötni az autó elektromos rendszerével. Ebben partnerszervizünk örömmel segít neked. A  beszerelés az első és hátsó kamera elhelyezését, a kábelek elrejtését és a kamera igény szerinti beállítását, konfigurálását és tanácsadást is tartalmaz. Ha magad szeretnéd beszerelni a kamerát, ebben is tudunk tanácsokkal támogatást nyújtani. 


Gyakran előforduló kiegészítő extrák, üzemmódok:

 

Szuperkondenzátor: a minőségi kamerák nem tartalmaznak akkumulátort, az energia tárolására szuperkondenzátort használnak. Ez egy olyan energiatároló egység, mely bírja az extrém hőmérsékleteket és nem tűzveszélyes. Kínálatunk minden kamerája ezzel van felszerelve.

Előfordulnak népszerű, de ezzel a fontos alkatrésszel nem rendelkező kamerák, pl. Xiaomi 70Mai A800S és 70Mai A500S stb. Nagyon fontos, hogy ne akkumulátoros kamerát válassz, mert az a nyári napsütésben, órákig a parkolóban annyira felmelegedhet, hogy tüzet okozhat, akár a gépkocsi kiégését okozva. Válassz biztonságos, szuperkondenzátoros eszközt!


Éjjellátó mód: Ezzel az üzemmóddal felvértezett kamerák várhatóan jobban teljesítenek éjszaka, mint az ezzel nem rendelkező készülékek. Fontos, hogy néhány olcsóbb kameránál az éjjellátó üzemmódot néhány infra sugárzó led fénye biztosítaná, de ezek jórészt csak néhány méteres távolságig világítanak, így a valódi éjszakai rögzítésre alkalmatlanok. A valódi éjszakai felvételt a megfelelő minőségű optika és fényszenzor biztosítja, mely gyakran valamely neves gyártó terméke, pl. a Sony-é.


G szenzor:
A G szenzor, vagy gyorsulásmérő szenzor a koccanások, ütközések, balesetek esetén biztosítja, hogy a felvétel elkészüljön, megmaradjon és ne kerüljön felülírásra loop üzemmódban sem. Sokszor állítható az érzékenysége, hogy az autó rugózásához tudjuk hangolni érzékenységét, hogy pl. kátyús úton még ne készítsen biztonsági videót feleslegesen.


Traffipax adatbázis:
Egyes készülékek GPS alapon előre tudják jelezni a telepített kamerákat, VÉDA kapukat a gépkocsi helyzete alapján.


Wi-Fi:
A Wifi kapcsolattal és applikációval rendelkező autós kamerák felvételei visszanézhetőek okostelefonon, a kamera beállításai pedig kényelmesen megváltoztathatóak okostelefonról is. Ennek hiányában a kamerán található gombokkal, és gyakran a memóriakártyát kivéve és számítógépbe, laptopba helyezve végezhetjük el a konfigurálást, valamint a videók kényelmes visszanézését. A felvett videókat természetesen a kamera kijelzőjén is visszanézhetjük. 


Hátsó kamera:
A hátra helyezhető kamera, akár beltérre, akár kültérre a gépkocsi mögött történteket rögzíti, akár parkolás közben is. Egyes típusok tolatókamera üzemmódra is alkalmasak, a kép kitehető a nagyméretű, széles kijelző felületére, így mint egy digitális visszapillantó tükör funkcionál. Ez az un. dual, kettős kamerás rendszer. 


Mozgásérzékelő: 
Két értelemben is előfordulhat, G szenzorként mint lökésérzékelő (gyorsulás érzékelés) és a kép változását figyelő algoritmusként a kamera szoftverében, parkoló üzemmódban, hiszen menet közben a kép egyébként is változik. Mindkét esetben a mozgást érzékeli a kamera és annak hatására menti a felvételt.


LCD kijelző:
A legtöbb készülék rendelkezik kijelzővel, de előfordul olyan is, amelyik nélkülözi ezt. Ebben az esetben a készülék memóriakártyáját számtógépbe helyezve (USB drive - SD kártya átalakítóval például) nézhető vissza a felvétel és az adatok. 


Szűrő:
Néhány gyártó alkalmaz polarizációs szűrőt, mely a napsütéses felvételek minőségét javítja a tükröződések csökkentésével. Hasznos extra, de sötétebb időben nincs jelentősége, éjszaka pedig javasolt levenni az optikáról.


Felhő: 
A legjobb példa a felhő funkciós, sim kártyás kamerákra a BlackVue 750LTE PLUS 2CH , melybe telefonos SIM kártya helyezhető és ezután bárhonnan, bármikor megnézhető, mit lát a kamera, illetve parkolás során készülékünk értesítést küld, ha pl. nekitolatnak, nekidőlnek a kocsinak, esetleg autótolvaj próbálkozik a gépkocsi feltörésével, a dísztárcsa vagy a parkolószenzorok, katalizátor ellopásával.
A felvételek esemény esetén - ütés, ütközés vagy mozgásérzékelés, manuális felvétel indítás - felkerülnek a felhőbe, így a memóriakártya meghibásodása vagy megsemmisülése esetén is elérhetőek maradnak.  A kamera a gépkocsi aktuális helyzetét is megmutatja a térképen, így nyomkövetésre is alkalmas.


A felbontás

A felbontás fontos, de nem minden. Lehet jobb minőségű képe egy Full HD, 1080p kamerának, mint egy QHD felbontásúnak, ha a CMOS fény érzékelő lapkjája és az optikája jobb minőségű, mint a magasabb felbontásúnak.


Full HD = 1920x1080 pixel képenként

QHD = 2560x1440 képpont minden egyes képkockán

UHD = 3840×2160 pixel - ez a divatos 4K felbontás

 

Mire való a CPL szűrő a kamerán?

A CPL azaz cirkuláris polarizációs szűrő a visszatükröződő fényeket csökkenti, ahogy a polárszűrős napszemüvegek is. A tükröződés legtöbbször az első szélvédőn jelenik meg és a műszerfal tükröződik benne, főleg, ha az világos színű. Azeket a tükröződéseket és fényvisszaverődéseket csökkenti a CPL szűrő. 

Hátsó kamera esetében nem jellemző a tükröződés az általában meredekebb hátsó szélvédő miatt, így nincs szükség polarizációs szűrőre, és ez a helyzet a belső kamerával is, mivel ott nincs üvegfelület, melyen visszatükröződik a környezet.

Hasznos tulajdonsága a polárszűrőnek, hogy fizikailag is védi a kamera lencséjét a portól, sérüléstől, karcolástól, hátránya pedig,hogy éjszaka némileg csökkenti a fényerőt, így célszerű sötét környezetben levenni vagy elcsúsztatni azt. A szűrők kialakítása támogatja ezt, könnyen leszerelhetőek, felszerelhetőek  pl. a Viofo, Thinkware kamerák esetében vagy arrébb csúsztatható levétel nélkül, pl. a BlackVue 900X és 750X sorozat esetében.

 

Egyéb paraméterek:

Méret:

A kamera mérete: lehet mini, akkora mint egy gyufásdoboz, vagy normál, mint egy kisebb mobiltelefon. A hátsó kamerák mérete jellemzően elhanyagolható, könnyen elhelyezhetőek.

Látószög:

A látószög azt jelenti, mekkora részét látjuk viszont a felvételen a valóságnak. Jellemzően 140 fok és 170 fok között mozog. Minél kisebb a látószög, annál messzebb található részletek láthatóak, minél nagyobb a látószög, annál több közeli, szélső esemény látható. A széles látószög, azaz nagyobb látószög a tolatókameráknál és hátsó kameráknál lehet hasznos. A legjobb kombináció a széles látószög és a nagy felbontás, de 140 fok környékén már jól áttekinthető képet kapunk Full HD  (FHD) felbontás mellett is.

 

Rekeszérték: 

A rekeszérték azt mutatja, hogy mekkora az a nyílás, ahol bejuthat a fény a fény érzékelőre. Minél alacsonyabb ez az érték - jele F -, annál több fény juthat be éjszaka, annál nagyobb az esély a világosabb videó rögzítésére.

 

 

Ismertebb autóskamera (dash cam) márkák és típusok: Mio Mivue 733 wifi, Navitel R600, Xiaomi, Lamax Pro, Truecam, Neoline, Lanmodo, BlackVue.

 

Rólunk: A Detektorbolt.hu mintaboltja Budapesten, a Szugló u. 96. szám alatt található, ahol a termékeket jellemzően raktáron vannak, személyes átvétellel megvásárolhatóak.

Vásárlás előtt helyezd kosárba (kosár a termékekre kattintva érhető el az autós kameráknál) és rendeld meg személyes átvétellel, hogy a termék félre legyen téve. Célunk, hogy a fotó, videó wifi autós kamerák a legjobb áron kerüljenek kínálatunkba, a legjobb minőségben.

 

Gyakori kérdések, ha a az autós kamera nem működik megfelelően, ellenőrizd ezeket:

Kamera elfelejti a beállításokat.

Ellenőrizzük, elmentettük-e a save gombbal a beállítást, ha telefonos vagy számítógépes applikációban állítunk be valamit. Ha igen, próbáljuk ki a kamerát egy új, tehát nem egy másban használt memóriakártyával, lehetőleg Samsung Pro Endurance, Kingston Endurance vagy Sandisk High Endurance kártyával. Formázást mindenképp a kamerával vagy SD Card Formatter programmal végezzük, mert a Windows általában NTFS formátumra formázza a memóriakártyát, amivel a legtöbb kamera nem kompatibilis. A szükséges formátum leggyakrabban FAT vagy exFAT.

 

A menetrögzítő kamera folyamatosan újraindul

Cseréld ki - kikapcsolt állapotban - a memóriakártyát egy másikra, melyete előtte leformáztál FAT vagy exFAT formátumba. Ha ezzel is újraindul, vedd ki a kártyát kikapcsolt állapotban, és figyeld, mi történik. Ha nem indul újra a kamera memóriakártya nélkül, akkor a kártyák hibásak. Ha így is újraindul, akkor a kamra hibája vélelmezhető.

A fedélzeti kamera lefagy

Formázd le a kártyát a kamerával vagy applikációval. Ha így is lefagy, próbálj ki egy másik, javasolt kártyát. A lefagyások leggyakrabban memóriakártya hiba miatt történnek. A memóriakártya kopó alkatrész, akár egy év után is cserére szorulhat, főleg, ha nem "Endurance" kártya. Az autós kamera folyamatosan ír az adathordozó kártyára, ellenben az okostelefonokkal és tabletekkel, így a memóriakártyákat is sokkal jobban igénybe veszi, nem beszélve a téli fagyokról és nyári perzselő melegről, ami a kártyát a kamerában éri. Ezért célszerű erre tervezett "Endurance" memóriakártyát használni, és megbízható forrásból vásárolni, hiszen a memóriakártyákat is hamisítják. Ha nem megfelelő a kártya, internetes vásárlás esetén elállhatunk a vásárlástól 14 napig, így visszaküldhetjük azt.

 

Gyakori kérdések a parkoló módról:

 

Ha nem akarom, hogy a garázsban is felvegyen a kamera parkoló módban, hogyan kapcsolhatom ki?

VIOFO kamerák esetében ha van kikapcsoló gomb (I) hosszan nyomjuk meg, és a kamera lekapcsol a következő indításig. Ha nincs külön kikapcsoló gomb, a menü gombot kell lenyomva tartani a kikapcsoláshoz. 

BlackVue kamerák esetében vegy Power Magic Pro-t használunk a parkoló funkció ki-be kapcsolásához, így egy manuális billenőkapcsolóval kapcsolhatjuk a parkoló funkciót, vagy pedig az alkalmazásban kapcsolhatjuk ki és be a parkolás során történő felügyeletet. Más billenőkapcsolót nem javaslunk, mert a kapcsoló kontaktusain néhány tized voltnyi feszültség is eshet, ami lerövidíti a parkoló üzemmód működési idejét, mert a beépített akkuvédelem hamarabb működésbe léphet. 

Thinkware kameráknál tartsuk lenyomva a bekapcsoló gombot 5 másodpercig, és a kamera lekapcsol, a parkoló mód nem aktivizálódik.

Ez általában a külön bekapcsológombbal ellátott kameráknál működik, keressük a (I) jelet és tartsuk lenyomva a gombot. A bekapcsolás általában automatikusan történik a következő indításkor, a gyújtás érzékelésével, de ha nem így történik, akkor szintén a bekapcsoló gombot kell megnyomni. 

 

Mi a Starvis2 és 1 között a különbség?

A jól ismert japán elektronikai gyáróriás, a SONY szabadalma, egy képérzékelő szenzor, mely általában a legjobb éjszakai képeket készíti a leggyengébb fényviszonyok között is, köszönhetően annak, hogy képes a sötét és a világos részek összehangolására. Alkalmas megakadályozni a részletek kiégését abban az esetben, ha sötét és világos részek is vannak a képen, pl. éjjel egy szembejövő autó fényszórója a sötét háttér előtt vagy egy alagút, melyen kívül napsütés várja az autót.. A Starvis2 a legújabb, továbbfejlesztett verziója a japán fényérzékelő lapkának, mely még nagyobb érzékenységet biztosít. Ezen a bemutató videón a gyártó bemutatja, mire képes ez a lapka.

 

 

További hasznos és érdekes cikkek a témában itt találhatóak.

Tartalomhoz tartozó címkék: fedélzeti kamera

Keresés