Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Lézerblokkoló és radardetektor tesztelése

Radardetektorok és lézerblokkolók tesztelése Fáma 3 lézerrel

 

Hogyan teszteld lézerblokkolód, radardetektorod? 

 

A lézerblokkolók tesztelése, működésének ellenőrzése házilag is elvégezhető. Erre akkor van szükség, ha szeretnénk megbizonyosodni a lézerblokkoló működéséről. mert pl. láttunk egy traffipaxot, de nem kaptunk riasztást. (Mert adott esetben éppen a sebességmérés előtti beállításokat végezte a rendőr a traffipaxon, vagy már végzett a méréssel, de még nem rakta vissza a csomagtartóba a CAM-S1 sebességmérő lézert, esetleg még nem talált a sebességmérő GPS jelet vagy éppen boot-ol/betölt a rendszer, ezért az élesnek, működőnek tűnő mérő még nem bocsájt ki sebességmérő lézersugarat, így a detektor vagy a lézerblokkoló még nem jelez, mert nincs mit érzékelnie.) Lássuk, milyen trükkel tesztelheted pofon egyszerűen lézerblokkolódat!

 

Lézerblokkoló tesztelése

 

Legkönnyebb dolga az ALP lézerblokkoló tulajoknak van. A készülék parkolószenzor. A parkolási funkció (PDC) ellátásához ugyanazon adó és vevő egységeket használja, mint az aktív traffipaxvédelemhez. Optikai elven figyeli a beérkező visszaverődéseket, ami alapján eldönti, milyen messze van az akadály. (Ez az oka annak, hogy átlátszó felületeket nem fog jelezni a parkolószenzor, pl. üvegfalat.) Nézzük meg, hogyan tudod TE tesztelni ALP készülékedet!

 

ALP lézerblokkoló tesztelése házilag

 

Tegyünk egy fehér papírlapot a blokkolófej elé, és hallgassuk, jelez-e a készülék. Több érzékelő esetén minden fejnél végezzük el a tesztet. Ha esetleg a lézerblokkoló beszerelés során kikapcsolták a parkolószenzor funkciót, azt az online setup felületen bekapcsolhatjuk a teszt idejére, vagy folyamatos használatra.  

Ha a blokkoló jelez, csipogó hangot ad, mikor a papírlapot a fej elé tartjuk, az érzékelő jól működik, mind az adó, mind a vevő része harcra kész.

Más lézerblokkolóknál is használható ez a funkció tesztelésre, ha van benne parkolószenzor.

De létezik ám más megoldás is a lézeres traffipax védelmi eszközök tesztelésére:

 

A lézer teszterek

 

Lézerblokkoló és radardetektor teszterek

 

Ha nincs parkolószenzor a blokkolóban, vagy kíváncsi vagy, miként jelez lézerre készüléked, használhatsz lézer tesztert is az ellenőrzéshez. A fenti képen az általunk használt lézer teszterek láthatóak.

 

Ezek a kis elemes készülékek emulálják a sebességmérő lézer sugárzását, frekvenciáját.


Jelentőségük abba van, hogy kipróbálható, az adott jelre érzékeny-e a készülék, vagy sem. (Pl. ismeri-e a magyarországi CAM-S1 lézert, amit a radardetektorok nagy része nem ismer (sem az azzal megegyező Truspeed S jelét nem tudja azonosítani)?) Néhány teszter egy típusú lézert képes emulálni, pl. a CAM-S1 lézer jelét, néhány pedig több lézert is képes imitálni.

 

Laser tester több féle lézer emulációval, pl. Truspeed, Prolaser3/Fáma3, DALA és Dragon Exe Compact

 

A lézer tesztereknek két nagy típusa van, adó egység szempontjából. 


Az infraledes készülékek nem mind pontos frekvenciát adnak, így a legjobb szűréssel rendelkező blokkolók nem biztos, hogy beindulnak rá, főleg ha esetleg az elem már nincs csúcsformában a tesztelő készülékben. Az alacsonyabb feszültség okozhat olyan eltérést a frekvenciában, PPS-ben (pulse per second - ez a lézer frekvenciáját jelölő szám), ami miatt már kívül esik a jel az érvényes tartományon.

 

A lézer diódás teszterek pontosabb jelet tudnak szimulálni, és ami a legfontosabb, hogy jóval nagyobb távolságról működőképesek. Ezek akár 10-20 méterről is aktiválhatják a lézerblokkolót, míg az infraledes lézer teszterek csak egy méteren belül hatásosak a kis teljesítmény okán.

 

Fontos, hogy a lézer teszterek túlnyomó többsége nem figyeli a visszasugárzott jeleket, nem állapítható meg vele az adó működése, csak a vevőé, ellenben a parkolószenzoros működéssel, ahol az is kiderül, az adó dióda megfelelően működve küld-e impulzust. Egyes okostelefonok kameráját az érzékelő fejre irányítva láthatjuk a visszasugárzott jelet, de ez mobiltelefon függő, nem megbízható módszer, ellentétben a parkolószenzoros ellenőrzési móddal.
Van még egy mód a tesztelésre: ez az éles teszt, nálunk!

 

Valódi lézeres tesztmérés

 

A nálunk vásárolt lézerblokkolókat vagy detektorokat teszteljük neked valódi Prolaser 3, azaz Fáma 3 lézerrel szemben is. Ezek a lézerek dolgoznak a rendőrség civil követő autóiban is, melyek szemből és hátulról is tudnak mérni. Ezekről a civil sebességmérő autókról további információt itt találsz.

Fáma 3 lézer avagy Prolaser 3, lézerblokoló teszteléshez tökéletes!

 

Ennek a tesztelési módnak legnagyobb jelentősége lézerblokkoló beszerelés után, esetleg blokkoló átszerelés után van, hiszen így ellenőrizhető a blokkolófej helyes elhelyezése és beállítása is, és esetleges probléma esetén pontos és egyértelmű megoldás születhet a korrekcióval. A mérés természetesen elérhető a máshol vásárolt készülékekre is, erről információt telefonon kaphatsz.


Radardetektort is tesztelhetsz, a következőkben arról lesz szó, hogyan.

 

A radardetektor tesztelése

 

Radardetektorod legegyszerűbben radar és lézer teszterrel ellenőrizheted. Radardetektor esetében kifejezetten javasolt a CAM-S1 típusú jellel ellenőrizni a készüléket, mert sok készülék nem ismeri ennek a traffipaxnak a jelét. (Ellentétben a Whistler GT-468GXi és Whistler PRO-93Gxi készülékekkel, melyek ismerik a CAM-S1 / Truspeed S lézert is.)

 

Radar érzékelés teszteléséhez radar teszter vagy radarpisztoly használható. A radardetektorok, mint pl. a Whistler GT-468GXi és Whistler PRO-93 GXi beépített GPS antennával és adatbázissal is rendelkeznek, amivel a fix, telepített kamerákat és VÉDA kapukat is nagy távolságból jelzik. 

 

A VÉDA kapuk K sávos radart használnak, de csak rövid távolságra sugároznak, így szükséges a GPS alapú jelzés. A kapu alatti áthaladáskor lézert jelezhet a radardetektor, ami az infravörös sugárzó mellékhatása, nem pedig lézeres mérőkészülék. Ha a VÉDA kapu jelzést szeretnéd tesztelni, telefonálj nekünk, és megmondjuk, a közeledben hol találkozhatsz éles, sebességmérő traffipaxos kamerával. Fontos megjegyezni, hogy nem minden kapu VÉDA kapu, számtalan HUGO kapu is van, ami az autópálya és útdíj matricákat ellenőrizheti, de joghatással járó sebességmérést nem végez. Ezt a kétféle kaput könnyen megkülönböztetheted azáltal, hogy a sebességmérő kapuk előtt a traffic control táblát láthatod, míg a HUGO kapu előtt nincs ilyen jelzés.

 

Ha ezután is kétséged maradna, megfelelően működik-e készüléked, ne habozz, írj nekünk vagy hívd a Detektorboltot!

Keresés