Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Ózongenerátor veszélye? Mi lehet és hogyan kerüljük el?

Ózongenerátor veszélye? Mi lehet és hogyan kerüljük el? Ózongenerátorok veszélyei, avagy hogyan válasszunk jó készüléket és használjuk azt biztonságosan.

Ózongenerátorok veszélyei

A megfelelő ózongenerátor a használati utasítás betartásával használva nem veszélyes a felhasználóra, ahogy bármely háztartási készülék, a porszívó, mikrohullámú sütő vagy a vízforraló sem. Hiszen például hajszárítóval nem szárítunk hajat fürdés közben, a porszívóval nem szívunk fel folyadékot, a vízforralóba nem főzünk levest. Ilyen egyszerű és nagyon világos biztonsági szabályokkal rendelkezik az ózongenerátor is.

Az interneten fellelhető ózongenerátort és ózonnal kezelés témakörét körbejáró cikkek csak igen kis része tér ki a veszélyekre és azok is csak érezhető rövid terjedelemben. A szagok eltüntetésére való készülékek használata biztonságos, ha betartjuk a magyar nyelvű használati útmutató utasításait. 


Milyen veszélyei lehetnek az ózongenerátoroknak?


Áramütés? 

Ez a veszély a burkolatlan vagy rossz minőségű, gyakran földeletlen tápkábellel árult alacsony színvonalú készülékek esetében állhat fenn.
Mit figyelj? Ezekre összpontosíts, hogy biztosan biztonságos készüléket válassz: 


Elektromos csatlakozó mint érintésvédelmi tényező

A legbiztonságosabb, ha földelt, háromeres, három csatlakozóval ellátott tápkábel csatlakozik ózongenerátorunkhoz, bontható, kihúzható módon, mint pl. egy számítógép esetében. Itt a kábel jellemzően masszívabb, kör keresztmetszetű. Egyik végére földelt dugvilla kerül, másik végén pedig három pólusú csatlakozó anya dugóval látják el ezt a kábelt. Ebben az esetben a szigetelés esetleges meghibásodásakor az áram a védővezetőn a földelés felé folyik, megelőzve a fém készülékház érintésén keresztüli áramütést. Ilyen készülékek pl. a mikrohullámú sütő, mosógép, szárítógép, melyek mind fém házzal rendelkeznek.
A kínálatunkban található ózongenerátorok mindegyike rendelkezik ilyen biztonságos, erős védelemmel.

 

Ózongenerátor veszélye, mire figyeljünk?
Biztonságos, földelt háromeres kábel és csatlakozása az O-Zone Industrial ózongenerátoron


Ha nem földelt a csatlakozó, hanem védővezető nélküli "lapos villás" konnektor dugasszal rendelkező - leginkább lapos keresztmetszetű kábellel ellátva a készülék és a konnektor között, mely nem húzható ki a készülékből, tehát nem is cserélhető bontás nélkül -, akkor rendkívül fontos, hogy a készülék kettős szigetelésű legyen. Ez azt jelenti, hogy földelés nélkül is használható. Ennek jele kötelezően rajta kell legyen a készüléken, ahogy a CE jelölésnek is, érdemes ezeket ellenőrizni. A kettős szigetelés jele két koncentrikus négyzet (egy nagyobb négyzet, és benne egy kisebb négyzet), amit jelent pedig az, hogy nincs szükség földelésre, a készülék belső egységei a normál szigetelésen kívül egy második, további szigetelést is tartalmaznak, mely az első meghibásodása esetén is ép marad, védi a felhasználót a külső burkolat megérintése során a kellemetlen áramütéstől. Ilyen védelemmel jól ellátott kis gép jellemzően a hajszárító, porszívó, melyek műanyag házzal rendelkeznek. 


Tűzvédelem

Az elektromos készülékeket a zárlattól megfelelő tervezés esetén biztosíték védi, mely kiold, kiolvad zárlat vagy túlterhelés esetén, így nem állhat elő olyan állapot, hogy a készülék tüzet okozzon.

Kínálatunk minden ózongenerátora cserélhető biztosítékkal rendelkezik. A készüléket szilárd és stabil talajra, polcra, asztalra, állványra, székre helyezzük működtetéskor! Tartsuk be a használati utasításban írtakat, melyet minden készülékhez mellékelünk. Az általunk forgalmazott ózongenerátorok úgy vannak tervezve, hogy felügyelet nélkül használhatóak legyenek. Az automatikus lekapcsolásról időkapcsoló gondoskodik az ózonkezelés végén. 


Biztosíték

Minden ózongenerátor készülékünk cserélhető biztosítékkal rendelkezik, mert a készülék biztonságos használatának ez elengedhetetlen része. Egy esetleges zárlat esetén a biztosíték kiold, így a komolyabb problémák megelőzhetőek, a rendellenesség orvosolható.

Válasszunk olyan készüléket, amely saját biztosítékkal rendelkezik!

 

Az ózon gáz veszélyei


Az ózongenerátor veszélye témakörben talán leggyakrabban felmerülő kérdés még, hogy veszélyes-e az ózongáz? Az ózon agresszív oxidáló anyag - ezért is ilyen hatékony-, így nem jó ha a tüdőnkbe jut. Az ózon meghatározott idő után azonban visszaalakul oxigénné, hatástalanná, ártalmatlanná válik miután elvégezte a munkát. Ebből következően nincs más dolgunk a magas fokú kezelés után, mint várni.
Alapszabály, hogy élőlény - ember, állat, és inkább növény se tartózkodjon az épp ózonizált helyiségben.
Tartsuk be a szabályt, hogy minimum 30 percet várakozzunk az ózonos kezelés után a helyiségbe lépés előtt, így időt adva az ózon lebomlásának. A gyakorlatban a célszerű várakozási idő azért inkább 45 perc, mivel legtöbbször mi, emberek nem stopperrel mérjük a kezelés indításától eltelt időt, így a 15 perc ráhagyás fokozza a biztonságot ózonos tisztítás után.

A kezelt helyiség ajtaját is le kell zárni, ha pl. otthon végezzük a kezeléstés nem hagyjuk el a lakást. Ilyen esetben csak úgy végezzünk kezelést, ha pl. ragasztószalaggal teljesen lezárjuk a légréseket az ajtó alatt és a körben az ajtókeretnél, mivel ha a huzat egy leszívó miatt a lakás többi pontja felé hozza az ózont, az irritálhatja a tüdőnket, torkunkat, szemünket. A legbiztosabb módszer, ha elmegyünk egy ideig otthonról arra a 30-60 percre, míg megtörténik a kezelés, majd 45 perc ráhagyással visszatérhetünk egy alapos szellőztetésre.


Elégtelen ózonkoncentráció


Kezelés esetén veszélyes lehet, ha a megfelelő ózonkoncentrációt nem tudja elérni a készülék. Kínálatunk minden berendezése a mellékelt idő táblázatnak megfelelően eléri a kellő ózon koncentrációt, ami a hatékony kezeléshez szükséges, elég (2,34ppm). Bizonytalan minőségű ózongenerátoroknál ez a térfogat arány nem garantált. 

A használat során ügyelni kell rá, hogy nagy mértékű szellőzéssel vagy elszívó berendezéssel ne cserélődjön a levegő a kezelés alatt, mert akkor a kívánt ózonkoncentráció nem feltétlen érhető el. Ha ez nem biztosítható, akkor a germicid lámpa jobb választás lehet , mely UV-C fénnyel működik és így végzi el a sterilizálást.


Néhány gyakori kérdés a biztonsággal kapcsolatban:

 

Őrlángos gázfűtéssel egy helyiségben működhet-e az ózongenerátor, fog-e problémát vagy tüzet okozni a sok ózon?

A válasz, hogy nyugodtan használható az ózongenerátor őrláng mellett is, mert az oxigén koncentrációt nem növeli meg, csak átalakítja a helyiségben.

 

Mi a teendő ózongenerátor meghibásodása esetén, mi van, ha nem kapcsol le az ózongenerátor? 

A jó minőségű ózongenerátorokkal extrém ritka esetben fordulhat csak elő, hogy az időkapcsoló tönkremegy és nem kapcsol le a készülék. Erre már a helyiség ajtajából felhívja figyelmünket a működés visszajelző lámpa. Ilyen esetben a helyiségen kívül áramtalanítsunk, pl. a villanyóra mellett található főkapcsolóval, majd 30 perc elteltével beléphetünk a készülék tápkábelének kihúzása céljából.

A készülékek időzítőjén beállított időtartam felső határa - jó minőségű készülékeknél általában 120 perc, gyengébb hűtésű készülékeknél 60/30 perc a maximum - után az ózonlap túlmelegszik, az ózontermelés drasztikusan csökken, ezzel természetes gátat szabva az ózontermelésnek az időzítő meghibásodása esetén is. 


A tapasztalatok is azt mutatják, hogy az ózon nem veszélyes, semmilyen káros hatása nincs ha a használati utasítást maradéktalanul betartják. Az ajánlott eljárás a kezelés után a 45 perc várakozás, majd az alapos szellőztetés. Élőlénynek bent tartózkodnia nem szabad.  

Összefoglalva tehát, az ózongenerátor veszélyei könnyedén elkerülhetők azzal, hogy betartjuk a használati útmutató egyszerű szabályait, úgy mint ahogyan azt pl. a háztartási gépeinkkel (klíma, páramentesítő, porszívó stb.) kapcsolatosan is tesszük. Nem ördöngösség, használj Te is nyugodtan biztonságos ózongenerátor készüléket

 

Az ózongenerátor - biocid célra - a biocid termékek engedélyezésének és forgalomba hozatalának egyes szabályairól szóló 316/2013. (VIII. 28.) Korm. rendelet 24/A. § értelmében az országos tisztifőorvos által kiadott engedély alapján hozható forgalomba és használható fel. A gyártó és forgalmazó semmilyen módon nem utal arra, és elzárkózik attól, hogy az általa forgalmazott ózongenerátor készülékek a fenti követelménynek megfelelnek és nem ajánlja a készülékek biocid célra való használatát. A gyártó és forgalmazó ózongenerátort biocid célra nem hoz forgalomba, nem értékesít, kizárólag szagtalanítási célból kínálja termékeit, illetve semmilyen felelősségen nem vállal az ózon gáz és ózongenerátor készülék használatából vagy a szakszerűtlen, nem jogszabály szerinti alkalmazásból adódó bármilyen jellegű büntetésért, kárért vagy hátrányért. 
 

Keresés