Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Penész a falon? Ózongenerátor!

Penész a falon

Penész eltüntetése, megszüntetése

penészgomba, ha nem szalámin vagy kék sajtban találkozunk vele, nem szívesen látott  vendég. Általában rossz szellőzésű helyiségekben, hőhidas felületen, hideg falakon, ablakokon alakul ki, ahol a harmatpont csökkenés miatt a levegőben található pára kicsapódik, ideális feltételeket teremtve a penésznek.

Ózonos fertőtéenítő készülékeinket melyek segíthetnek a penészmentesítésben, itt találod.


Penész a lakásban! Mi okozza?

A levegő páratartalma, ami adódhat a hétköznapi életvitel következményeként, például szobanövények párologtatása, ruhák szárítása, mosogatás, főzés okozta párásodásból, más páraforrásból, ha elégtelen a szellőzés. 

Azonban a szellőzés megoldásával, a hőmérséklet emelésével vagy külső szigeteléssel, így a fal melegebbé tételével megszabadulhatunk a jövőbeni penészesedéstől, de a meglévő penész ettől még nem tűnik el, spórái az egész lakásban mindenütt megtalálhatóak.
 

Penészes fal

Penészes fal, itt az ózongenerátor előtt vegyszeres kezelésre is szükség van!

A tapéta alatt penész a falon. Lehet, hogy kívülről még nem látszik, de a tapéta alatt már dolgozik a gomba. Ilyenkor az ózongenerátor kezelés előtt penész eltávolító szükséges.

 

A tüneteket, mint dohos, édeskés szag érdemes komolyan venni, hiszen nem csak a lakás falait, festését, bútorokat károsítja, hanem az egészségünk is megsínyli, ha penész spórákat lélegzünk be.

Hogyan szüntessem meg a problémát? Mit tegyek?

Ha egyszer már megtelepedett a penész, fertőtlenítésre van szükség. Ebben segítenek ózongenerátor készülékeink, melyek kezelik a problémát, segítik eltüntetni a penészgombát.

A legjobb berendezéseinket ide kattintva nézheted meg.

 

Nagyon fontos, hogy először vegyszeresen, penészeltávolító szerrel (pl. Szavó) fújjuk le a látható penészt, majd száradás után kezeljük az egész helyiséget ózongenerátorral, hogy a spórákat is semlegesítsük.


Spórák - penész allergia

Az ózongenerátorral keresztes hadjáratot indíthatunk a gombák "magjai", a spórák után, valamint a túlélő penészgombák ellen, amik mélyen az ágymatracban, szekrények mögött élnek túl, könyvespolcunk Révai lexikonjainak háta mögött várják a megfelelő körülményeket a kivirágzáshoz. 

Fertőtlenítés nélkül a penész nem pusztul el, csak ott várakozik a megfelelő szituációra a zabolátlan szaporodáshoz, spóráinak levegőbe eregetéséhez. Az ózon kezeli a kellemetlen szagokat is és a szagot okozó káros folyamatokat is. 

Vizsgáld meg, miért magas a páratartalom a helyiségben, lakásban, szobában, irodában. Első nekifutásra ellenőrizd az összes lefolyót és csapot, nem szivárog-e valahol a víz.

Ha itt nem találsz semmit nedveset, fényképezd le azt, a vízórád kerekét, milyen rovátkánál állt, majd később hasonlítsd össze a képpel a mérőkerék állását. Ha nem használtál vizet, de máshogy áll a műanyag csillag a vízóra közepén, kezdhetsz csőtörésre, vagy szivárgásra gyanakodni, amit okozhat egy elfáradt tömítés is.

Csőtörésre utaló jel lehet,ha csak egy bizonyos területen burjánzik a penész, nem pedig az egész lakásban.

A levegőben szálló és mindenütt megtalálható penész spórákat klóros vagy aktív oxigénes tisztítószerekkel semlegesíthetjük. Azonban nem tudunk mindent befújni ezzel, hiszen károsítja a felületet, az anyagok színét kiszedi, foltot hagy maga után a nedvesség is. Erre is megoldást kínálnak berendezéseink, hiszen vegyszer és folyadék nélkül végezhetsz mély fertőtlenítést az ózon számára átjárható anyagokban.


A vizes helyiségekben mindig szükséges szellőzést biztosítani, legyen az egy szellőző ablak, amely mindig nyitva van, vagy egy elektromos elszívó ventilátor, ami szellőző csatornába továbbítja a párás levegőt, amivel a fürdőszoba használat közben megtelik. De sajnos ez nem elegendő, ha nincs hol bejönnie a friss levegőnek, mert hiányoznak az ablakokról a szellőzők, így a ventilátor csak pörög, de érdemben levegőt nem tud cserélni.

Ökölszabály, hogy lakónként és óránként legalább 30 köbméter, azaz 30.000 liter levegő cserét kell biztosítani hogy megelőzzük a penészedést és friss, egészséges levegőt juttassunk a lakásba. Ennek teljesítéséhez ki és be kell engednünk a levegőt, télen, nyáron, így lesz mefgelelő a relatív páratartalom. Az elszívás vagy kifelé szellőzés legjobb pontja a vizes helyiségek mint a fürdőszoba és természetesen a konyha, ahol a főzés és mosogatás szintén rengeteg párát termel.

 

Penész eltávolítás során használjunk maszkot, biztosítsuk a légcserét és szellőztessünk folyamatosan, kivéve az ózon kezelés időtartama alatt, ami a helyiség méretétől függően 30-180 perc. Pontosabb információt erről a behatási időről a termékek lapján találsz. 


A falak áthűlését és így a páralecsapódás megjelenését külső szigeteléssel lehet legjobban megakadályozni, de emellett fontos megoldás az ablakok speciális résszellőzővel való ellátása, vagy ha ez nem lehetséges, a rendszeresen végzett szellőztetés.

A páratartalom csökkentése minden esetben, kis odafigyeléssel segíthet a penész felszámolásában. Az ózongenerátor bevetése azért ebben az esetben sem felesleges, hiszen olyan gyors eredményt mással nem érhetünk el! A doh szag azonnal eltűnik. Több helyiség esetén végezzük egyesével a kezelést, szobáról szobára haladva.

Fontos, hogy hideg időben fűtsük a penészedésre hajlamos helységet, mert a hideg levegőben azonos mennyiségű pára sokkal hamarabb csapódik le a falakon, felületeken, mint egy fűtött térben. Gondoskodjunk a szellőzésről is. A bútorokat, szekrényt, kanapét ne toljuk a falra, hagyjunk legalább 10cm légrést, hogy a légmozgás megmaradjon.  

Dohos szag esetén fertőtlenítsünk, használjunk ózongenerátort.

 

Fontos lehet még:

Az ózonlap élettartama

Milyen ózongenerátort válasszak

 

Keresés