Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Ultrahangos nyestriasztó

Ultrahangos nyestriasztó Nyestriasztó kiválasztása és elhelyezése

Sokan csak a bekövetkezett nyesttámadás után szembesülnek a veszéllyel, hogy a nyestek hatalmas károkat okozhatnak az autó motorterében.

 

A nyest az autó ellensége lehet, leginkább kisvárosi, községi, falusi környezetben, de ha közelben erdő, park, liget található, akkor a városban parkoló gépkocsik is érintettek a gumi alkatrészek, így az elektromos kábelek elrágásának eshetőségében!

 

A nyestek valószínűleg a gumi szigetelés és gumi turbócsövek egyik összetevője miatt rágják meg azokat, zárlatot, extrém esetben tüzet, leggyakrabban "csak" a képkocsi menetképtelenségét okozva.

 

A mai gépjárművekben egyre több a kábel és ezzel a nyestet rágásra ingerlő szigetelőanyag. Gondoljunk csak a hibrid és elektromos gépkocsikra, de a turbó is hétköznapi felszereléssé vált, nem csak a dízel, de a benzines motorok esetében is. A turbóhoz csatlakozó turbócső is gyakran gumiból van, így veszélyeztetett alkatrész.

 

Ultrahangos nyestriasztó egy Toyota gépkocsi inverterén

 

A szerencsésebbeket még nem érte anyagi kár, nem lettek nyest károsultak. Hogy ez így is maradjon, érdemes egy ultrahangos nyestriasztó elhelyezése a gépjármű motorterében, ami sokkal olcsóbb, mint egy szétrágott kábelköteg cseréje.

 

Macska vagy nyest?

Sokszor nehéz eldönteni, nyest vagy macska ólálkodik a kocsi körül, melyik járja össze a motorház tetőt. Ha sáros lábnyomot hagy maga után az állat, nézzük meg, négy vagy öt ujj nyomát látjuk?

Ha négy ujjat látunk a mancson, macskával van dolgunk, ha ötöt, kezdhetünk aggódni, mert jó eséllyel nyest szaglászik a környéken! Fontos tudni, a nyestek nem félnek a macskáktól, szembeszállnak velük, akár meg is támadhatják őket.

A kutyáktól tartanak, de mivel hangtalanul végzik kártékony tevékenységüket az éj leple alatt, így a legritkább esetben tudják a házőrzők elzavarni őket.

 

Hogyan helyezzük el az ultrahangos nyestriasztót?

Gyakori kérdés az ultrahangos nyestriasztóval kapcsolatban, hová helyezzük, beszerelése hogyan történjen, hogy ez a ragadozó, ámde a motortérben rágcsálóként viselkedő vadállat ne okozzon kárt a gépkocsiban.


A leggyorsabb és házilag is bevethető védelem az ultrahangos nyestriasztó, melybe csak be kell helyeznünk két AA méretű tartós (Long Life Alkaline) ceruzaelemet, amivel 12 hónapon keresztül működőképes a nyestűző berendezés.

 

Nyestriasztó beszerelés autóba házilag

 

Mit védjünk az ultrahangos nyestriasztóval?

A nyestek kedvelt szórakozása a gyújtás kábelek és elektromos kábelek szigetelésének megrágása, amivel a gépkocsit mozgásképtelenné tehetik és tetemes anyagi kárt is okozhatnak. Ugyancsak megrághatják, szétrághatják a vákuum csöveket és a turbó csöveket is.

 

A győztes megoldás az elemes nyestriasztó lehet, mely egy garnitúra jó minőségű elemmel 12 hónapon át tudja védeni a gépkocsi motorterében futó kábeleket, csöveket, alkatrészeket. 


Mivel elemmel működik akár 12 hónapon keresztül, így szerelő nélkül használható, használatba vehető, azonnal!


Szakember nem szükséges a beszereléshez, csak a megfelelő - vízhatlan - helyet kell megtalálni a készülék számára, így a legújabb és legbonyolultabb elektromos autókba is elhelyezhető házilag is, mivel nem csatlakozik a gépkocsi elektromos hálózatára. A gépkocsik motortere jellemzően védett a víztől, különösen az elektromos kábelek és az akkumulátor környékén, így célszerű ott helyet keresni a  kis méretű, filigrán berendezésnek.

Nyestriasztó vásárlás

További lehetőségek:

Vízzel töltött palackok nyest ellen


Városi legenda, hogy a vízzel megtöltött ásványvizes vagy üdítős PET palack elriasztja ezeket a kis ragadozókat. A tesztek és tapasztalatok szerint semmi hatása nincs ezeknek a palackoknak, aminek elméleti működési elve sem világos. Talán a vízben visszatükröződő tükörképétől riadhat meg a nyest? Senki sem tudja, akár egy rossz tréfa is lehetett a palackos nyest űzés népi bölcsességének elindítása.Kutyaszőr harisnyába varrva nyestriasztáshoz


Egyes elbeszélések szerint a kutyaszőrt összegyűjtve és kis tasakokban vagy zokniban elhelyezve a gépkocsiban elriasztja a nyestet. Megérezve a kutya szagot, elkerüli a környéket. Tapasztalatok szerint kétes módszer, mert a nyest rá sem hederít a kutyaszagra, vagy pedig kifigyeli, hogy nincs is kutya a környéken.

 


Nyestriasztó permet, spray


Működő megoldás, de a tulajdonostól aktív közreműködést igényel, rendszeresen kell permetezni az autót és környékét, valamint büdös is lehet. Egyesek kutya vizelettel próbálják meg távol tartani a menyétféléket. A macska vizelet nem riasztja el a nyestet, mivel hasonló méretűek, a macskával szembeszáll, nem fél tőle.Motortér burkolása


Hálóval (pl. csirkeháló) vagy védőlemezzel burkolható a motortér alja, így megbízhatóan védhető a rágás károktól, de szerviz szükséges hozzá, így költséges és időrabló.

 


Földig érő ponyva


A gépkocsi motorterébe nem tud bejutni a nyest, ha ponyvával takarjuk, amennyiben az mindenhol leér a földre a gépkocsi körül. Használata macerás és a rozsdásodást is elősegítheti.

 


Kültéri ultrahangos nyestriasztó


Ha saját területünkön parkolunk, alkalmazhatunk a gépkocsi irányába fordított nagy teljesítményű ultrahangos nyestriasztót is, de ebben az esetben csak az adott helyen lesz védett az autó, máshol parkolva nem.

Akkumulátorra kötött nyestriasztó


Ugyancsak hatásos megoldás, de beszereléséhez célszerű szakembert igénybe venni - autóvillamossági szerelőt vagy márkaszervizt -, így beszerelése lassú és költséges.


Nyestriasztó teszt

 

Ilyen tesztet szinte lehetelten lenne végrehajtani, mert minden nyest és minden gépkocsi más, valamint a környezet paraméterei is változnak.

Amit a nyestriasztó teszttel kapcsolatban el tudunk mondani, hogy a tapasztalatok nagyon pozitívak az elemes nyestriasztóval kapcsolatban, sokan a család összes autóját felszerelték vele, így előrelátóan védekezve a kellemetlen és drága meglepetésektől, amit a nyestek rágása okoz.

 

Gyakori kérdések

 


Hogyan működik az ultrahangos rágcsáló és nyestriasztó? 

 

Ultrahangnak a 20 kHz feletti, tehát az emberi fül számára magas hangnak számító frekvenciák felett elhelyezkedő hangokat nevezzük.

 

Biztosan emlékszünk az iskolatáblán megcsúszó kréta hangjára, vagy a kés borzasztó éles és magas hangjára, ha megcsúszik véletlenül a tányéron. Az ultrahangok még ennél is magasabb frekvencia tartományban helyezkednek el, annyira magasak, hogy az emberi fül nem is érzékeli, de számos ragadozó és rágcsáló igen.

 

A véletlenszerűen megszólaló, növekvő és csökkenő hangmagasságú ultrahangok kényelmetlenné teszik a nyestek számára a közelben tartózkodást, így elkerülik a nyestriasztó környékét.

 


A kutyákat zavarja a nyestriasztó?

Az általunk ajánlott motortérben elhelyezett készülék nem zavarja a kutyákat, a riasztó ultrahangokat csak a motortérben és közvetlen közelében sugározza a szabadba, ha nem bújik be háziállatunk az autó alá, nem fogja zavarni az ultrahang.


Hogyan helyezzem el az nyestriasztót?

 

Célszerű első nekifutásra kétoldalas ragasztószalaggal vagy műanyag gyors-kötözővel (kábelkötegelő, kábelrögzítő) rögzíteni, fixálni a motortérben, így fúrás és bármilyen módosítás nélkül rögtön védhetőek a sérülékeny és drága kábelek. Ha ez nem válik be, csavarozhatjuk 

 

Ajánlott úgy fordítani a készüléket, hogy a gyújtás és elektromos kábelek irányába nézzen a hangszórója, tehát a készülék front felülete, ahol a működésjelző LED is található, a védendő irányban álljon.

 

Az ultrahang nagyon hatásos, de könnyen elnyelődik a felületeken, ezért a célzás, a hangszóró irányba állítása fontos. Ha nem tudjuk egy pontból megfelelően lefedni az egész motorteret, használhatunk két vagy több készüléket is, melyek egymás hatását erősítik.

Általunk ajánlott elemes nyestriasztó termék már sok visszajelzés alapján is hatásos a nyest, egér, patkány és rágcsáló kártevő ellen, így mobil -otthon vagy a munkahelyen is használható - , vagy kerti elhelyezésű (ebben az esetben fedett, esőtől védett helyre helyezzük) elektronikus rágcsálóriasztó alkalmazásra is felhasználható. Vadriasztó funkciója nincs, arra a Siren7 rendszert ajánljuk.

 

Az elemes Kemo Electronic Germany készülék, mely egy éven át üzemel 2 darab ceruzaelemmel, nem igényel 12V feszültséget, vezeték telepítése és bekötése sem szükséges.

További vásárlási információ: email: info@detektorbolt.hu tel: +3612200462 H&H Deal Hungary Kft.
 

Adatkezelési tájékoztató fent, a kapcsolat menüpontban található. 

Keresés