Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Melyik a legjobb radardetektor?

Melyik a legjobb radardetektor?

 

Melyik a legjobb radardetektor? Radardetektor teszt? Radardetektor ár? Ezek a leggyakoribb kérdések, ha radardetektorokkal kapcsolatban kérnek tanácsot a Detektorbolttól! 

 

Cikkünkkel az optimális választáshoz próbálunk tanácsokat adni. A Detektorbolt 2004 óta folyamatosan teszteli a komolyan vehető radar-detektorokat, legyen az Beltronics RX65, Valentine 1 vagy a Whistler különböző típusai. 

Whistler radardetektorok időrendi sorrendben.

Whistlerek, sorakozó! 

 

Nézzük meg a Whistler csúcs detektorát, a Whistler Pro-93GXi-t, mely az EU verziójú készülékek közül a legjobb a gyártó kínálatában 2020-ban!

A Whistler Pro-93GXi egy ultra modern külsejű, OLED kijelzős ékszerdoboz, innovatív funkciókkal! 

 

Whistler Pro93 GXI radar detektor

A legfontosabb előnyei más készülékekhez képest a beépített GPS rendszer, mely nem navigációra, hanem a fix, telepített kamerák és VÉDA kapuk nagy távolságú jelzésére szolgál, nem csak Magyarországon, hanem egész Európában. A műholdas funkció fölénye az okostelefonos vagy navigációs megoldásokkal szemben, hogy az adatbázis a valóban működő sebességmérők adatait, koordinátáit tartalmazza. 


Háromkomponensű védelem
 

A GPS-adatbázis alapú riasztórendszeren kívül a készülékbe integrált továbbá egy radar antenna, ami a hagyományos, radaros sebességmérőket jelzi előre, figyelve a radar sávokat. Az ugyancsak beépített fotodióda pedig a lézeres mérők szignálját, modulált sugárzását figyeli az infravörös (904nm-közeli) hullámhosszon. Ez tehát egy háromkomponensű védelem, mely nagy előnyt jelent a csak két technológiai összetevővel - radarantenna és lézerérzékelő - rendelkező készülékekkel szemben.


Mi a zavarszűrő szerepe egy detektornál? Miért fontos, hogy legyen?


A zavarszűrő akadályozza meg, hogy pl. napsütésre beinduljon a riasztás készülékedben. A Nap fénye tartalmaz infravörös tartományt, így okozhat ún. vakriasztást kedvenc kütyünkben. De például ugyancsak ennek a zavarszűrő rendszernek a feladata, hogy felismerje a magyarországi CAM-S1 lézert is, ami hozzávetőleg 4000Hz körüli, igen magas frekvencián sugároz. 

Fontos részegysége a detektornak tehát a filter, a zavarszűrő, ami napjainkban nem csak a fotocellás ajtók kiszűrésére hivatott, hanem az egyre több gépkocsiba gyárilag beépített radar sugárzót is lekezelni. Ilyenek többek között a holttér figyelő rendszerek, melyek felvillanó fénnyel jelzik, ha mellettünk - ámde nem látható részen, holttérben - halad valaki. Ez a számunkra fals sugárzás eredhet más autóból, de a saját kocsink beépített rendszere is okozhatja. A Whistler európai piacra gyártott detektorai mindkét eshetőségre fel vannak készítve!

 

TFSR (Traffic Flow Signal Rejection):

Ez a szűrő a például a forgalmi lámpákat vezérlő jeleket rostálja meg, hogy feleslegesen ne okozzon riasztást, ne vonja el a sofőr figyelmét. Forgalomfigyelő radar is működhet ilyen elven, mely a járművek eloszlását vizsgálja.
 

FDSR (Field Disturbance Sensor Rejection):
 
Közúti zavarszűrés. Napjainkban számtalan újabb típusú autót gyárilag felszerelnek ütközésmegelőző rendszerrel, amely lehet radaros elven működő, így a radar detektorok számára zavarforrássá válhat az ilyen berendezéssel rendelkező autók közelsége a forgalomban.
 
A Whistler legújabb, európai használatra tervezett Pro-93-as detektorában bevezetésre került az FDSR rendszer, ami kiszűri a zavart, miközben csendben kijelzi annak erősségét és ezen keresztül a távolságát is a zavarforrásnak. Ilyen források lehetnek a mozgásérzékelős ajtók is, melyek a köznyelvben fotocellás ajtóként terjedtek el, ám valójában radart használnak a mozgás figyelésére.

A radardetektor az antenna tölcsér köré épül, ebben található a Gunn dióda, ami létrehozza a működéshez szükséges frekvenciát, ugyanis a radar detektor úgy működik, hogy a bejövő jeleket összehasonlítja a saját maga által létrehozottal, és ha egyezést talál, riaszt.

Radardetektor antenna szétszerelve

Radardetektor antenna szétszerelve

 

A radaros traffipaxok működéséről ebben a cikkünkben írtunk, ahol  a radarblokkoló készülékek működését és használhatóságát tekintettük át.

 

Mi a legfontosabb szempont a számunkra legjobb radardetektor kiválasztásához?

 

A legfontosabb szempont a radardetektor kiválasztásánál talán az, hogy képes legyen érzékelni a CAM-S1 mobil lézeres traffipaxot melyet legtöbbször álló helyzetben használ a rendőrség, valamint detektálni a FÁMA 3 sebességmérőt, amit pedig mozgás közben figyelhetünk meg közelebbről, ha egy civilnek álcázott rendőrautó megállít minket egy sebességtúllépés, gyorshajtás miatt. 

Kínálatunkban minden készülék képes jelezni ezeket a lézeres sebességmérőket, nem árulunk piacidegen detektorokat csak azért, hogy alacsony áron értékesíthetők legyenek.


Azt tanácsoljuk, egy kiszemelt készüléknél a specifikációk között mindig keressük a CAM-S1 vagy legalább a "Truspeed S" lézer jelölést. Ez utóbbit, a Truspeed S-t azér
t méltassuk figyelemre, mert működési frekvenciája megegyezik a CAM-S1 háromlábúéval. ("Háromlábú" a népies elnevezése a lézeres állványos sebességmérőknek, mert egy tripodon, három lábú állványon állnak, így vadásznak ránk az utak mentén.)


Vízipók, csodapók?

 

A vízipók elnevezés kifejezetten a CAM-S1 gúnyneve, amit a sok lencse miatt kapott, melyekből kettő kamera, kettő a lézeres sebességmérő, 20 darab pedig az infra sugárzó led lencséje, ami biztosítja, hogy éjjel is megfelelően látható legyen a rendszám a képeken. 

 

A Fáma 3 lézer érzékelésével általában nincs problémája a készülékeknek, mert az a Kustom Signals Inc. Prolaser 3 nevű lézerére épül, mely a világon az egyik legnépszerűbb és legelterjedtebb sebességmérő volt a múlt században. Jellemző megbízhatóságára, hogy 1998-as bemutatkozása óta is sok működik, bár a legtöbb esetben már magánkézben, de a BKV és a Suzuki is ezzel végzi saját járműveinek sebességmérését.

 

Ha nem látjuk egy készüléknél feltüntetve a CAM-S1 vagy Truspeed S érzékelést a specifikációnál, radardetektor teszterünkkel ellenőrizhető alkalmassága a magyarországi használatra. (Ez a lézerblokkolók esetében is működik!) 

 

Ha nem vagyunk biztosak benne, hogy egy készülék jelzi a CAM-S1 lézert, kérdezzük a forgalmazót, eladót, vagy nézzük meg a gyártó oldalát! Ehhez persze elengedhetetlen ismerni a pontos márkát és típust. Mindenképpen kételkedjünk, ha ez nincs feltüntetve!
 

V7 ,  V8 , V9 radardetektor vélemények, "noname" radardetektor? 

 

Kitérünk erre az általunk ismeretlen gyártójú radardetektorra, mert sokszor kérik tőlünk, segítsünk a beállításában, mert nem működik a készülék. Esetleg tudunk-e magyar nyelvű használati utasítást adni V9 radardetektorhoz? (Nem, sajnos nem tudunk.) A legfontosabb, hogy nézzük meg, találunk-e bármilyen specifikációt, hogy mit tud érzékelni a detektor. Ha nincs megadva mely sávokat és lézeres frekvenciákat, vagy lézeres sebességmérő típusokat ismeri, akkor tartsuk a SARS-CoV-2 koronavírusnál is javasolt legalább kétméteres távolságot, tehát ne vásároljuk meg, mielőtt információt szerzünk képességeiről.

Kérdezzünk rá, milyen lézereket ismer a gyanúsan olcsó készülék, melynek nem ismert a gyártója, hiszen csak egy modell neve van: V7, V8 vagy V9. Nem elképzelhetetlen, hogy pl. Oroszországban, vagy a Balkánon jól működik a régi, nagy teljesítménnyel sugárzó radarpisztolyok ellen, de az új lézereket nem fogja jelezni, ha nincs ezekre kifejezetten felkészítve, az pedig nyilvánvaló, ha ezeket a készülék tudja, a forgalmazó büszkén hirdeti eme tulajdonságát.

A V7, V8, V9, V10, V11 radardetektor esetében sajnos nem tudunk segíteni, a forgalmazónak kell olyan információkat megosztania, ami alapján eldönthető, megfelelő-e a készülék a magyarországi használatra vagy sem.

Ahogyan mi is csak a Whistler készülékeknél garantálhatjuk azt, amit feltüntetünk a készülékek mellett: tökéletesen megfelelnek a hazai és az európai használatra is!

 

Radardetektor kínálatunkat itt tekintheted meg.

 

A legjobb lézerblokkolókat itt találod.

 

Radardetektor mellett hasznáj vadriasztót is, előzd meg a balesetet Siren7 vadriasztóval.

Keresés