Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Szigorúbb bírságolás a traffipaxoknál májustól!

Szigorúbb bírságolás a traffipaxoknál májustól! Már 51km/h-nál is gond lehet 2023 májusától, itt az új szabályozás!

Új traffipax bírságok, új bírságolási rend - nőhet a kiszabott bírságok száma

Máris aktív az a 2023 májusától bevezetett új szabályozás, mely eltörli az eddigi megengedőbb rendet a közúti sebességmérésben. Az új rendelkezés lényege, hogy a gyorshajtás után lefülelt gyorshajtó már nem kap a mérési hibahatár alapján kegyelmet pl. lakott területen 51km/órával haladva sem: ha megállítják, ki kell fizetnie a 30.000,- forintos bírságot.
Eddig 100km/h sebességig 3km/órás hibahatárt alkalmaztak a rend őrei a helyszíni bírságolásnál (pl. 50-es táblánál 54km/h-nál írták a csekket), 100km/h felett 3%-os növekményt toleráltak.  


A hitelesített rendőrségi sebességmérő műszereket tehát mostantól tényleg hibahatár nélkül dolgozó készülékeknek kell tekinteni, mindaddig, míg nem bizonyítható a mérési eredményt befolyásoló hiba jelenléte.


Csak akkor érvényes az új rend, ha meg is állítanak*

Hazánkban a közúti sebességhatár átlépést helyszíni bírsággal vagy az objektív felelősség alapján kiszabott közigazgatási bírsággal szankcionálhatják. 
Ha nincs megállítás a gyorshajtás után, akkor azonban a bírság elvileg továbbra is megúszható, hiszen 100 km/óra alatt plusz 15 km/óráig, míg 100 km/óra felett 20 km/óráig nem az objektív felelősség elve szerint jár el a rendőrség. Tehát autópályán - 130-as határt alapul véve - 150km/órás sebességgel is elkerülhető a bírság autónkkal.

 

*FRISSÍTÉS:
A kreszvaltozas.hu meginterjúvolta az ORFK Közlekedésrendészeti Főosztály vezetőjét az új sebességmérési gyakorlattal kapcsolatban, és az alábbi adalékra derült fény. Részlet a beszélgetésből:
 

"- Ha jól értem, akkor az 1 km/óra sebességtúllépés miatt csak akkor számíthat a járművezető bírságra, ha megállítják?

- Nem, ez így nem igaz. A kismértékű sebességtúllépéseket szabálysértési eljárásban vizsgálják. Itt is megvan annak a lehetősége, hogy a szabálysértési hatóság az eljárás során azonosítsa a járművezetőt. Persze az intézkedéseink során arra törekszünk, hogy a helyszínen tegyünk pontot az ügy végére." - válaszolta Óberling József r.ezredes, főosztályvezető.


Az új információk alapján tehát a rendőrség akkor is megpróbálhatja kideríteni a gyorshajtó személyét, és siker esetén bírságot szabhat ki, ha nincs helyszíni lefülelése a szabályszegőknek. Ebben az esetben azonban csak a gyorshajtó személye vonható felelősségre, ellenben az objektív felelősséggel, ahol mindig az üzembentartó nevére érkezik a bírság.

 

Védekezz Te is velünk a véletlen sebességátlépésből eredő kellemetlenségek ellen!
Készülékeink már akár két-három riasztással behozzák az árukat.

Traffipax védelmi eszközeinket az alábbi linkekre kattintva találod:


Radardetektorok, lézerdetektorok

Lézerblokkolók

Keresés