Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Kattints az ELFOGADOM gombra!
Menü

Legális és jogszerű a dashcam?

Legális és jogszerű a dashcam?

Ha autóval nyaralsz, használj fedélzeti kamerát!

Fedélzeti kamera a nyaralásra és Magyarországra. Az első és legfontosabb, hogy az autós kamera megvéd olyan esetekben is, ahol esélyed sincs bizonyítani igazadat felvétel nélkül, pl. cserbenhagyás esetén vagy ha az ellenérdekelt autós mást állít anyanyelvén a rendőr honfitársának. Ekkor csak a felvétel segíthet.

Autós kamerák jogszerű használata

Gyakran felmerülő kérdés, hogy vajon jogszerű-e az autós kamerák használata Magyarországon, és ha igen akkor milyen esetben használható fel a felvétel és milyen módon, hogy azzal ne sértsünk törvényt. A másik fontos és gyakori kérdés, hogy elfogadják-e bizonyítékként a felvételt a hatóságok. A válasz mindkét kérdésre igen! A rendőrség és a biztosító, bíróság is örül, ha van felvétel az esetről, hiszen a helyzet így egyértelmű!

Legális az autós kamera az országban ahova megyek? 

Igen, a legtöbb országban legális - így Magyarországon is -, a fedélzeti kamera, autós kamera. Persze ha nem találod az alábbi felsorolásban, akkor inkább kérdezz rá nálunk, vagy az adott ország nagykövetségén, akár e-mailben, így biztos lehetsz a válaszban.

A külföldi nyaralás izgalmas, kalandos időtöltés, de előfordulhat olyan esemény, amikor szükségünk lehet bizonyítékra, amelyet be tudunk mutatni a hatóságnak, rendőrségnek, hiszen az adott ország állampolgára helyzeti előnyben lehet hozzánk képest nyelvtudásával, a szokások és eljárások ismeretével.

Az autós kamera legálisan használható Albániában, Ausztriában*, Bosznia és Hercegovinában, Bulgáriában, Csehországban, Dániában, az Egyesült Királyságban azaz Angliában és Írországban is, Németországban, Észtországban, Beloruszban, Finnországban, Franciaországban, Grúziában, Hollandiában, Horvátországban, Izlandon, Lengyelországban, Lettországban, Litvániában, Macedóniában, Magyarországon, Máltán, Moldovában, Németországban*, Norvégiában, Olaszországban, Romániában, Spanyolországban, Svédországban, Szerbiában, Szlovákiában, Szlovéniában, Törökországban, Oroszországban, Ukrajnában és még számtalan országban, Japánban, az USA államaiban, Ausztráliában stb.

*Ausztria  - Már Ausztriában is használhatóak a fedélzeti kamerák, a megkötés az, hogy az internetre nem szabad feltenni a videót, csak magánhasználatra szolgálhat a felvétel, pl. utazásunkat visszanézzük, a szép tájakat újra megtekintjük - legalábbis ez a helyes válasz, ha a rendőr rákérdezne, mi a célunk a kamerával. *Németország esetében is ez a helyzet, használd a kamerát de ne tedd fel a felvételeket az internetre.

Arra figyelj, hogy a kamera a szélvédő felső harmadában legyen elhelyezve, a belső visszapillantó tükör magasságában, vagy annál magasabban, hogy ne akadályozza a sofőr kilátását!

Ez vonatkozik a telefon tartó tapadókorongos konzolokra is, tehát ne a szélvédő közepére cuppantsd, inkább találj más helyet a telefonodnak.
 

Problémás helyek?

Portugália és Svájc azok az országok, ahol érdemes levenni a kamerát a szélvédőről, mert még nem frissítették a jogszabályokat a kor szellemében, így ott nem engedélyezett még az autós kamera. Ha pl. Svájcba utazol, a határ előtt egy mozdulattal leveheted a kamerát a tartókonzolról, elöl és hátul is.


Az menetrögzítő autós utazás során legalább olyan fontos tud lenni, mint egy utazás biztosítás és egy casco, mert segítségével bizonyíthatjuk igazunk, és sokmilliós költségtől menekülhetünk meg a felvételek segítségével. Ebben az esetben egy jó minőségű kamera ára sokszorosan megtérül egy szempillantás alatt.  


Javasoljuk az első-hátsó kamerákat, melyek egy hátulról érkező ütközést, sérülést is dokumentálnak, így kétely és bizonytalanság nélkül rekonstruálható egy közlekedési szituáció, amely a javunkra szolgálhat. Baleset esetén, miután a kötelező dolgokat elvégezted, áramtalanítsd a kamerát, pl. húzd ki a tápkábelt a kamerából, és vedd ki a memóriakártyát, helyezd biztonságba.

 

A felhő szolgáltatással ellátott kamerák pl. BlackVue DR750X PLUS LTE vagy BlackVue DR970X 4K-s készülék kiegészítő LTE modullal felszerelve ekkor már a felhőbe is feltöltötte a biztonsági másolatot az eseményről, mely távolról is megtekinthető. 

Ha nem te vezetted az autód, de felhőn keresztül értesítést kapsz az ütközésről, azonnal megnézheted a felvételt, mit történt, csak egy nagyobb kátyúba hajtott a kocsi, vagy komolyabb esemény zajlott le.


Ha nincs már időd a nyaralás előtt beszereltetni a kamerát rejtett kábelezéssel, hátsó kamerával, tedd fel magad az első kamerát, dugd be a szivargyújtóba, és máris tettél a biztonságodért!

 

Ha vége a nyaralásnak, partnerszervizeink örömmel segítenek a hátsó kamera installálásában és a kábelek elrejtésében, direkt bekötésében a parkoló üzemmódhoz, mellyel parkolás közben is felügyelet alatt lehet gépkocsid.

Tartalomhoz tartozó címkék: fedélzeti kamera

Keresés