Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

A detektorok elhelyezéséről

2016. 05. 03. 11:47:16

feldobom_in.jpg


Feldobom és indulhatok?
2016. május 3.

 

 

 

Majdnem ennyire egyszerű, igen!
Csak pár dologra kell odafigyelni, nézzük meg melyek ezek!

 

Ha kiválasztott radar detektorunk megérkezett, néhány perc alatt használatba vehetjük, felkészülve a ránk leselkedő traffipaxokra.  Néhány dologra viszont oda kell figyelni a készülékek optimális működéséhez, most ehhez adunk tippeket!

A radar detektorok elhelyezése befolyásolja a radar és a lézer jelek érzékelését. Ha a lézeres sebességmérők jelének érzékelését helyezzük előtérbe, akkor a szélvédőn minél lejjebb kell elhelyeznünk azt, - ügyelve arra, hogy az ablaktörlő lapát ne lógjon be a készülék elé – mivel a lézersugár legtöbbször a rendszámra irányul, így a szélvédő alsó széle esik hozzá legközelebb.   Ha viszont a radaros – mint például a VÉDA kapuk – traffipaxok jelzését helyezzük előtérbe, akkor a szélvédőn magasabbra, a belső tükör mellé kell helyezni a detektort, mert a radar hullámok magasabban jobban érzékelhetőek. 

 

Szilvásy Tamás kollégánk ugyan egy korábbi Whistler modell felszerelését mutatja be,
az alapok azonban ugyanazok ma is


 

A GPS antennával felszerelt detektorok (pl. a Whistler GT-468GXi) bátran helyezhető a lenti, lézer érzékelés szempontjából előnyösebb pozícióba is, hiszen a GPS adatbázisnak köszönhetően a fix traffipaxokat ebben a pozícióban is nagy távolságból tudják jelezni.

Fontos paraméter, hogy gépkocsink szélvédője fűtött, esetleg fémgőzölt üvegezésű-e, mert a fém árnyékolja a rádióhullámokat, így a radar elvű traffipaxok érzékelési távolságát nagymértékben csökkenti az ilyen autóüveg. A fűtött szélvédőben apró, cikcakkos fémszálak futnak, míg a fémgőzölt szélvédő francia autóknál fordul elő leggyakrabban. Ilyen szélvédő esetén olyan helyet kell találnunk, amit gyárilag kihagytak a speciális kezelésből, pl. GPS antenna elhelyezés céljából. Ez jellemzően a középső tükör mellett, vagy valamelyik alsó sarokban található. Az ilyen autókra jellemző, hogy a navigáció vagy okos telefon GPS antennája nem működik megfelelően. Ekkor a beépített rendszerek jelentik a legjobb megoldást.

 

whistler-tukornel.jpg

Whistler radar- és lézerdetektor a tükör alatt elhelyezveFontos a készülék vízszintbe állítása a szélvédőn, hogy ne az utat és ne is az égboltot pásztázza. Ez történhet a tapadókorongos tartókonzol kézzel történő meghajlításával – csak úgy, hogy a detektor nincs ráhelyezve, mert akkor kárt tehetünk benne.

A készülékek tápellátását legegyszerűbb a szivargyújtóból megoldani a gyárilag mellékelt szivargyújtós tápkábellel, vagy közvetlen gyújtás kapcsolt táplálás is kialakítható direkt kábellel, így nincs szükség szivargyújtó elosztóra sem, mikor más készülékkel együtt használjuk radar- és lézerdetektorunk. 

 

 

Ha szeretnél folyamatosan értesülni a következő cikk érkezéséről, valamint újdonságainkról, akcióinkról iratkozz fel hírlevelünkre! Köszönjük a figyelmedet!     

Keresés