Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Autós kamerához milyen memóriakártyát vegyek?

Autós kamerához milyen memóriakártyát vegyek?

Autós kamera és a memóriakártya kapcsolata, tippek és trükkök, tanácsok és segédprogramok a zökkenőmentes használathoz.

 

Az autós kamerákba cserélhető memóriakártya kerül, erre rögzíti a kamera folyamatosan a felvételt, ezért nagyon nem mindegy mit teszünk a kamerába! Elöljáróban annyit elárulunk: nem a leggyorsabb a legjobb!

 

Formázás

Első használat előtt érdemes lehet  leformázni az új memóriakártyát, ha az nem a kamera dobozából került elő, hanem külön vásároltuk meg. A formázás során a kártya fájlrendszere alakul ki. Ezt a formázás vagy a kamerával, vagy a kamera applikációjával, esetleg a kamera számítógépes programjával tehetjük meg. Fontos, hogy csak ebben az esetben lehetünk biztosak, hogy a kamerának megfelelő formátumba került a kártya, ha a Windows formázási lehetőségét választjuk, ez nem garantált. 

Ha sem a kamerával, sem saját programjával nem tudjuk leformázni a kártyát, töltsük le az ingyenes SD Memory Card Formatter-t. (Elérhető Windows és Mac számítógépekre is.) Ez a program a kártya eredeti, gyár által megadott formátumára (pl. exFAT) formázza a memóriakártyát. A kamerákba jellemzően exFat vagy FAT fájlrendszerű kártya szükséges, az NTFS nem megfelelő.

 

Nem a sebesség a lényeg! 

Gondolhatnánk, hogy minél gyorsabb memóriakártya kerül a kamerába, annál jobb. Ez tulajdonképpen igaz is, azzal a kiegészítéssel, hogy fontosabb a tartósság és írásállóság, mint a sebesség. Tehát jobb egy ún. U1 osztályú memóriakártya tartós kivitelben ("Endurance"), mint egy gyorsabb U3 osztályú de mobiltelefonba vagy fényképezőgépbe tervezett kártya. 

A sebességosztályt a kártyán több szimbólum is jelöli. Általában elegendő az U osztályt figyelni, mely egy szám egy U betűben, a kártyán, ez az U, azaz az Ultra High Speed jelölése, mely lehet U1 vagy U3. 

Már az U1 osztály is minimum 10 MB/másodperces írási sebességet jelent, mely percenként 600MB, így 4K kamerákhoz is megfelelő a sebessége, két csatornás kamera esetében is!  Az U3 osztály minimális írási sebessége 30 MB/s.

 

Hamis kártya?

Ha probléma adódik a menetrögzítővel, az első és legfontosabb, ellenőrizni a memóriakártyát. Formázzuk le a kamerával, vagy számítógépes programmal, ha van a készülékhez ilyen lehetőség. Természetesen előtte helyezzük biztonságba az értékes felvételeinket, készítsünk másolatot róluk, ha szükséges.

Sajnos manapság nagyon sok a hamis SD kártya, amelyről csak akkor derül ki a probléma, ha az autós kamera nem működik vele megfelelően. Ekkor érdemes egy tesztet végezni számítógépen pl. a SpeedOut ingyenes program segítségével. 

Helyezzük a számítógépbe az SD kártyát egy USB adapterrel - lehetőleg USB 3.0 de legalább USB 2.0 kompatibilis, gyors USB portba - majd indítsuk el a programot. Ha a kamerához nem kaptunk microSD kártya USB átalakítót, be kell szereznünk egyet. A program teszteli és kiírja az írási és olvasási sebességet. Ha az írási sebesség nem éri el a 10 MB/s sebességet, gyanakodjunk a kártyára.  

 

Előfordulhat, hogy egy hamis kártya esetében a tárhely mérete nem annyi, hanem kevesebb, mint a feltüntetett érték. Bár a számítógépen annyinak látszik, az adat visszaolvasása nem működik. Erre is van megoldás, mely egy tesztprogram:  a hw2test nevű programmal ellenőrizhetjük, melyhez leírást itt találunk.

A hamisítók pl. egy 4GB méretű kártyát 128 Gigabájt vagy 256GB méretűnek adnak el. Ezzel a teszt programmal kiderül, ha egy ilyen kártyával van dolgunk.

 

Ajánlott kártya

Mi az autós kamerákhoz a Sandisk Extreme (nem a pro verzió, hanem csak "Extreme") és a Sandisk Max Endurance használatát javasoljuk! Tartóssága a legjobbak között van, kifejezetten biztonsági kamerákba, autós kamerákba tervezett konstrukció, mely bírja a nyári meleget és a téli hideget is a gépkocsiban, mely hőmérséklet ingadozás sok kártyán kifog, kibillenti azt az üzemi hőmérséklet tartományából.

 

Mekkora memóriakártyát tegyek a kamerába?

A memóriakártya mérete és hogy mennyi videó fér rá a tárhely és a beállított felbontás és tömörítés aránya határozza meg. A kártya megvásárlása előtt mindig nézzük meg a kamera specifikációi között, melyik a legnagyobb kártya, amelyet kezelni tud, pl. 128GB vagy 256GB - ennél nagyobbat nem javasolt beletenni, csak a kifejezetten 512Gb-ot kezelni tudó kamerába (Pl. Viofo A139 Pro) mert a gyártó nem garantálja, hogy megfelelően fogja kezelni a menetrögzítő a túlméretes kártyát. A probléma lehet nem derül ki a behelyezéskor, csak mikor szeretnénk egy bizonyítékot visszanézni, így ne kockáztassunk, tartsuk be a mérnökök utasítását a maximális kártyaméretre vonatkozólag.

 

Kopó alkatrész

A memóriakártya kopó alkatrész, hiszen folyamatosan írás történik rá - a régi felvételeket felülírva -, különösen egy autós kamerában. A felvevő folyamatosan írja az adatokat, a videofelvételeket a tárhelyre, ezért van szükség a lehető legtartósabb memóriakártyára, mint pl. a korábban már említett Sandisk MAX ENDURANCE és Sandisk Extreme kártya. Néhány év használat után lehetséges, hogy hibák jelennek meg a kártyán, ekkor azt cserélni kell. A BlackVue, Thinkware kamerák pl. jelzik, ha kártya hibát észlelnek. Néha érdemes megformázni a kártyát a kamera segítségével, így pl. fény derülhet egy-egy rejtett hibára is. 

Ha autós kameránk furcsán kezd viselkedni, minden esetben az első lépésünk az legyen, hogy egy új, garantáltan jó minőségű memóriakártyát helyezünk bele. Ez a lépés számtalan esetben megoldja a felmerülő problémát.

>>>Autós kamera szortimentünket ide kattintva láthatod!<<<

 

Tartalomhoz tartozó címkék: fedélzeti kamera

Keresés