Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

A traffipaxvédelem lexikonja

Traffipaxvédelem enciklopédia

 

Ha a radardetektor, traffipax blokkoló, legális traffipaxvédelem témában olvasol az interneten, belefuthatsz rövidítésekbe, ismert vagy ismeretlen kifejezésekbe, melyeket a hétköznapitól némileg eltérő jelentésekben használunk. Ezek  feloldásához készítettük a nagy traffipaxjelző enciklopédiát! Traffipaxvédelmi termékeinket ide kattintva nézheted meg >>>

 

Traffipaxvédelmi lexikon 

 

ALP - Az Antilaser Prioriry a jelenleg legjobb lézerblokkoló amit ismerünk! Nevének rövidítéséből alakult ki az ALP és AL Priority mozaikszó.

 

A-Elektronik - Az Antilaser Priority gyártója.

 

Bel - Beltronics, amerikai radardetektor gyártó, amely összeolvadt az Escort nevű gyártóval. Ikonikus készülékük az RX65 és 966R

 

Blinder - dán lézerblokkoló gyártó, az infra led korszak (1990-2007) prominens veteránja.

 

BLS - lézer szenzor, amit a rendszám táblánál kellett elhelyezni, segítségével a radardetektorok könnyebben jelezték a lézereket.

 

CAM-S1 - Magyar fejlesztésű lézeres sebességmérő.

 

DALA - Digital Ally cég által gyártott Laser Ally nevű lézerpisztoly neve mely a Dragon Eye nevű változó frekvenciás készülék elődje, mely már tartalmazza a variábilis impulzus egyszerűbb verzióját.

 

DE - Dragon Eye lézeres mérő, a lézerblokkolók mumusa, mellyel csak a legjobbak birkóznak meg, mint pl. az ALP. Változó impulzust használ a méréshez, melynek megfelelő kezeléséhez nagy teljesítményű központi egység és kifogástalan tervezésű szenzorok kellenek.

 

Fáma 3 - Magyar gyártású lézeres sebességmérő, mely leginkább civil, mozgó mérésekben jöhet szembe velünk. 2020-ban számuk várhatóan jelentősen nőni fog.

 

Frissítés - A lézerblokkoló esetén is szükség van frissítésre, hiszen pl. új autótípusok jelenhetnek meg, melyek felesleges riasztást okozhatnak lézeres fékasszisztensükkel, ha nem készítjük fel rá készülékünk. Ha új lézer kerül rendőrségi használatba, arra is a frissítés jelent megoldást a jövőben.  Az ALP traffipaxvédelmed frissítéséről itt olvashatsz.

 

G8, G9 - Az Antilaser Priority előd blokkolói.

 

GPS - A lézerblokkolód műhold antennával állapítja meg hajszálpontosan mennyivel mész, szükség van-e aktivizálásra vagy lekapcsolásra. A részletes statisztikához is (hely, mérő típus, sebesség, stb.) is szükséges alapfelszerelés, mely a szett része.

 

Hosszabbító kábel - Beszereléskor a hátsó fejekhez szükséged lehet toldó kábelre, hogy kényelmesen elérjen a vezeték a központi egységig.

 

Időzítő - Az ALP esetén beállíthatunk automatikus lekapcsolást, hogy véletlenül se zavarjuk a sebességmérést. Egytől kilenc másodperc között állítható az alpupdate magyar nyelvű felületén. 

 

Interferencia - Lézerblokkoló témakörben az elektromágneses hullámok (infravörös fény, lézer) találkozását, kölcsönhatását hívjuk így, amikor a visszasugárzott jel megfelelő fázisban visszasugározva kioltja az eredeti jel hatását, célját. Ez persze nem egyezik a fizika interferencia fogalmával, csak hatásában.

 

IPT - Instant Punchthrough - azonnali mérhetőség, mikor úgy mérhető a gépkocsi, mintha nem is lenne rajta semmilyen traffipaxvédelem.

 

JFG - Jam From Gun - jelentése blokkolás a lézertől, tehát mikor elhaladunk a lézeres mérő mellett és a védelemmel felszerelt jármű hátuljáról nem kap sebességadatot a mérő.  Ilyet csak teszt során tegyünk, ha látjuk hogy mérés felé közeledünk, ellenőrizzük sebességünk és kapcsoljuk le a blokkolót!

 

JTG - Jam To Gun - azt jelenti, hogy a mérő felé haladva a lehető legközelebbről sem kap értékelhető visszaverődést a traffipax. Éles helyzetben kapcsoljuk le készülékünk mérés estén a sebesség ellenőrzése után.

 

JTK - Jam To Kill - a célszerű használatot jelenti, mégpedig hogy lekapcsoljuk a blokkolást azonmód, ahogy mérést jelez és ellenőriztük sebességünket. Az ALP esetében ez nagyon egyszerű, hiszen bármely gombot megnyomva lekapcsol a készülék, vagy a beállított sebességhatár alá lassítva magától kikapcsol. A külön beállított élesedési határ alatt közlekedve pedig csak riasztani fog a készülék.

 

Jammer - Blokkoló angol nyelvű  megnevezése.

 

K sáv - K frekvencia sáv 18-27Ghz, sok automata ajtó - ezek a köznyelvben fotocellásnak nevezett ajtók, melyek valójában radart használnak - , riasztó, távirányító, távjelző készülék működhet rajta. Újabb autókban a holttér figyelő és fékező asszisztens is használhatja.

 

Ka sáv - Ka frekvencia sáv 26,5-40Ghz, melyet műhold kommunikációban, nagy sebességű adatátvitelben és traffipaxoknál is használnak.

 

Kiyo AP - magyar fejlesztésű lézerblokkoló.

 

Ku sáv - 12-18 Ghz, ma már traffipaxoknál nem használatos sáv.

 

Lézer - a lézeres traffipaxokat hívjuk így, Magyarországon a Cam S1 és a Fáma 3 lézer üzemel jelenleg.

 

LI - Laser Interceptor, a múlt évtized egyik legjobb blokkolója volt, sajnos frissítés már nem készül hozzá.

 

Lidar - A lézeres sebességmérők angol nyelvű megnevezése.

 

Lidatek - Az első lézerdiódás blokkoló, amerikai gyártmány.

 

LT400 - Target gyártmányú kapunyitó, lézerblokkoló, utóda a LaserTrack Flare.

 

Szűrő - Radar detektorokkal kapcsolatban felbukkanó kifejezés, ami a felesleges riasztások számának csökkentésére hivatott úgy, hogy a bejövő radar jelek közül a nem traffipax eredetűeket megpróbálja kiválogatni, filtrálni.

 

LTI - Laser Technologies Inc., a Truspeed S lézeres mérő gyártója, mely azonos frekvencián dolgozik, mint a magyar fejlesztésű Cam S1.

 

Perspex - A szemnek átlátszatlan, de az infravörös sugarakat átengedő polikarbonát, amiből pl. a blokkolók lencséje is készül.

 

PL3 -  Prolaser 3, ami a magyar Fáma 3 lézer alapját képezi.

 

POP - Radarhullám "cunami" a radaros mérőkből, azért fejlesztették, hogy egyszerű radar detektorokkal ne legyen előrejelezhető radaros traffipax.

 

PT - Punchtrough , átütés, mikor a lézerblokkolóval szemben sikeres a lézeres mérő.

 

Radar - Rádióhullámos elven mérő traffipax, mint például a VÉDA kapuk sebességmérői.

 

Radar detektor - traffipax előrejelző, passzív készülék.

 

Radar sáv - a traffipaxok rádióhullám frekvenciáját jelöli, lehet X, K, Ka, Ku sáv.

 

SWS - Safety warning system , egy radardetektorokhoz fejlesztett jelzőrendszer, mely pl. figyelmeztet, ha veszélyes kereszteződés közeleg. A gyakorlatban nem használják, kikapcsolásával csökken a fals riasztások száma.

 

Teszter - Lézeres mérőt imitáló készülék. Traffipaxboltunkban várunk ingyenes tesztelési lehetőséggel!

 

Transzponder a blokkolók adóvevő feje, érzékelője.

 

USB - a blokkolón frissítéshez használható csatlakozó.

 

V1 - Valentine One radar detektor, amit Mike Valentine fejleszt, sokan a legjobb detektornak tartották a kétezres években. Lézer érzékelése kiváló.

 

VÉDA - Véda rendszer része a CAM.S1 mobil ellenőrző lézer és a fix kapuk is, melyek neve KKEP. (Közúti komplex ellenőrzési pont.)

 

VPR - Variable pulser rate, változó frekvenciájú lézeres sebességmérő. 

 

X sáv - X sávú rádióhullámon működő radarok a 8 -12 Ghz-es frekvenciatartományban működtek, Magyarorszgon jelenleg nincs használatban.

 

Whistler - Amerikai radardetektor és egyéb elektronika gyártó, mely európai modellpalettával is rendelkezik.

 

Ha nem találsz megy egy kifejezést szótárunkban, írd meg nekünk és segítünk! 

 

Keresés