Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Mi az autós kamera?

2024. 06. 12. 17:27:00
Mi az autós kamera? És miért van rá szükségem? Kell ez nekem?

Mi az autós kamera?

Webáruházunk idén 20 éves fennállása alatt meglehetősen sokat hallottuk, "ó, én jól vezetek, nincs szükségem autós kamerára". Neked vajon szükséged van egyre? Olvasd el cikkünket és döntsd el magad!


Mi is tehát az autós kamera?

Az, amire a nevéből is egyszerűen következtethetünk: egy olyan kamera, amit az autóba teszünk be, szerelünk fel a szélvédőre, hogy néma tanúként működjön balesetek, szándékos károkozások esetén, bizonyítékot szolgáltatva ezzel a vitás esetekben. Egy olyan eszköz, aminek hasznát nem szeretnénk megtapasztalni, de ha nincs az autónkban, eső után köpönyeg sajnálhatjuk nagyon, ha mégis történik valami káresemény.

Nap mint nap találkozhatunk az interneten, Youtube-on vicces vagy épp felháborító autós kamera videókkal, balkáni utcai verekedésekről vagy épp hazai büntetőfékezőkről, de valóban ez lenne minden közünk az autós kamerákhoz? Figyelemfelkeltő videók rögzítése és megosztása, illetve megtekintése különböző online platformokon? Talán nem.
 

Szükségem van autós kamerára?

Hiszed vagy sem, az autós menetrögzítő hasznosabb mint gondolod. Bár a kamera ára sok esetben borsosnak tűnhet, könnyedén, sokszorosan behozhatja a befektetés értékét. Elég csak belegondolni egy a cserbenhagyás tényét kimerítő esetbe, vagy egy többszázezer forintos kárt okozó koccanásba a Lidl parkolóban. Ilyen esetekben sokkal nyugodtabb lehetsz, ha van egy állandó, néma tanú az autódban, aki mindent felvesz, akár menet közben, akár a leparkolt autó körül (parkoló mód).
 

"Jól vezetek, nem kerülök balesetbe"

Ez a már feljebb említett, legtöbbet hallott kifogás arra, hogy valakinek miért nincs szüksége autós kamerára. Lehet hogy 30 éve van jogsid és vezettél már többszázezer kilométert, de nem mindenki ilyen gyakorlott az utakon, a balesetek legtöbbször sajnos nem elkerülhetők a vétlen fél oldaláról. Így tehát majdnem teljesen mindegy, Te mennyire vezetsz jól, ha jön egy hülye/figyelmetlen/fáradt stb. sofőr, aki mondjuk beléd jön hátulról a pirosnál állva?

Ha van egy autós kamera a járműben, rögtön okafogyottá válik az egymásra mutogatás a vitás helyzetekben. Nincs kérdés, ki a vétkes fél. A rendőrség és a biztosítók is üdvözlik, ha van videófelvétel egy-egy kevésbé egyértelmű esetnél.


"Nem vezetek sokat, nincs szükségem kamerára. Különben is, van riasztó az autómban."

Hiába nem vezeted épp az autót, ez nem egyenlő azzal hogy biztonságban is van. Sok baleset történhet a távollétedben is, a leparkolt járműveddel: megkarcolják, beletolatnak, nem hagynak betétlapot/elérhetőséget, feltörik stb. Bosszantó, ha egy parkolóban elszenvedett sérülésnek nincs felelőse, mert nem volt kamera ami felvegye pl. a vétkes fél rendszámát, a százezres javítás pedig a tulajt terheli. 

Az autóriasztók feladata az autótolvajok elrettentése, de nem védenek az ablakbetöréses lopások ellen. Te hányszor nézel ki az ablakon manapság, ha autóriasztót hallasz? Mindannyian tudjuk a választ. Egy kamera léte a járműben viszont valóban hasznos és elrettentő lehet, illetve felveheti a bűnöst, bizonyítékot szolgáltatva.

Ne hagyd magad bizonytalanságban, használd az autós kamera parkoló mód funkcióját hogy a kamera akkor is működjön, amikor nem tartózkodsz a járműnél, dolgozol, bemész vásárolni vagy épp otthon alszol. A kamerának nem kell leállnia mert leállítottad a kocsit. Sőt, egyes kamerák távoli elérést is küldhetnek okostelefonodra, ha valami történik az autódnál. 

 

Csökkenti a kötelező gépjármű biztosítás díját ha van kamera az autóban?

Nem, sajnos ez a gyakorlat még nem alakult ki az autós menetrögzítő készülékekkel kapcsolatosan. Pedig a biztosítók is támogatják a használatot, perdöntő esetben figyelembe veszik a bizonyító erejű felvételt. Ennek ellenére az autós kamera több módon csökkentheti biztosítási díjainkat: a felvétel egyértelműen megmutatja ha nem mi voltunk a hibásak, így a kártérítés sem minket terhel, nem fog megnőni a kötelező biztosításunk díja; Biztosítási csalásnak is kisebb eséllyel leszünk áldozatai ha van egy mindent látó kameránk kedvenc járművünkben.
A legtöbb gépjármű kamera GPS antennával rendelkezik, így a felvételekre automatikusan ráírathatók olyan jellemzők, mint pontos helyrajzi koordináták, dátum, idő, sebesség.

 

Thinkware autós kamera

A Thinkware Q1000 autós kamera az egyik legjobb, legmegbízhatóbb választás jelenleg a piacon olyan szolgáltatásokkal mint az extra széles látószög (156°elöl és hátul is), a 2K+2K felbontás, HDR technológia, kapcsolható fix traffipax jelzés és vezetéstámogató funkciók (ADAS), energiatakarékos parkoló őr funkció stb.

 

Az LTE jelű kamerák távoli elérésre is képesek, felhőn keresztüli kommunikációval. Ehhez általában egy SIM kártyára - és rajta internetre - van szükség, amit vagy a kamerába, vagy a járműbe installált Wi-Fi hotspotba kell tenni. Autós kamerád ekkor értesítés küldésére is alkalmas lesz, ha valamilyen figyelemre méltó esemény, mozgás történik az autódnál, de az élő képet is nézheted, ha pl. a nagy gyerek elkéri a kocsit estére, vagy flottamenedzser, étteremtulajdonos tudni szeretné hol járnak a járművei, futárai stb.


A fentiek alapján talán már könnyebben válaszolsz a kérdésre: Neked szükséged van-e erre a hasznos autós kiegészítőre!
Ha a válaszod igen, válogass autós kamera készülékeinkből ide kattintva!


Kérdés esetén keress minket bátran elérhetőségeinken!
Tel.: +36 1 220 0462
e-mail: info@detektorbolt.hu

Keresés